Кметът на София Бойко Борисов прекрати посещението си в Москва и се върна заради намерението на правителството да обяви криза с боклука в столицата, съобщи БНР.

Все още няма информация къде ще отиде първо столичният кмет - в Министерски съвет или в общината.

Той поясни, че се връща, защото "ще се наиграят днес, като си дойда".

Борисов постави въпроса защо не е била прекъсната концесията, и защо не са му помогнали с "Вълка".

Кметът подчерта, че вече са подписани договорите с осем нови фирми, когато сметосъбирането се нормализира.

"Защо когато преди 10-15 дни търсех Станишев, точно тогава да седне да ми помогне, когато прекратявах концесията. Трикове на комунистите, които просто ще им излязат през носа на изборите", каза още той.

Според Бойко Борисов почистването на София става все по-добро.

"И ние нямаме никъде боклук, който застоява. Тази криза те са я планирали. Ясно е, че „Новера" не излезе 7 дни да чисти, в смисъл, толерирана от правителството, за да обявят днешното решение", коментира столичният кмет.

"Абсолютен предизборен трик на БСП, и разбира се, на Доган. Сега вместо да заговорим за безвъзвратно загубените милиарди от Брюксел и провала на кабинета, пак си говорим за боклук", заяви Борисов.

"Състоянието на управление на отпадъците на София представлява сериозна опасност за здравето на хората и околната среда. Ние следим много изкъсо ситуацията с управление на отпадъците. Знаете, че нашата регионална инспекция непрекъснато прави проверки", обясни от своя страна зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев.

„Действително това, което се констатира от предизвиканата недобре разчетена смяна на концесионера, тъй като не бяха подготвени и заместващите мерки, доведе и до днешната ситуация", посочи още Георгиев.

Припомняме, вчера премиерът Сергей Станишев заяви, че "Никога София не е била толкова мръсна, това е факт." Има желание за това, след като кметът, по думите на Станишев, за пореден път се е провалил с почистването на боклуците. 

Станишев коментира това в отговор на изявлението на столичния кмет Бойко Борисов в Москва.

Борисов от своя страна сравни София с обсадения през Втората Световна война Сталинград.