Премиерът Бойко Борисов разговаря с министъра на външните работи на Австрия и председател на спечелилата парламентарните избори Австрийска народна партия Себастиан Курц. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

В телефонен разговор Борисов и Курц обсъдиха възможностите за по-силно партньорство и сътрудничество между България и Австрия, както и предизвикателствата в рамките на Европейския съюз. Себастиян Курц е натоварен да състави правителство и се очаква да поеме канцлерския пост до седмици.

Сабастиан Курц получи мандат от президента да състави правителство

Сабастиан Курц получи мандат от президента да състави правителство

Искал правителството да има смелостта и волята за истинска промяна

Двамата обсъдиха теми за бъдещите процеси и реформи в общността в контекста на председателство на Съвета на ЕС, което веднага след България ще бъде поето от Австрия.

"Фактът, че председателствата на двете държави са едно след друго, дава голям шанс за постигане на по-добри резултати", подчерта Себастиан Курц.

Премиерът Борисов представи организацията за предстоящата среща на върха на тема "Западни Балкани" в София. Срещата е планирана за май, в рамките на Българското председателство.
Двамата лидери поясниха, че ще обединят усилията си за Западните Балкани. Очакванията им са заедно за година да постигнат голяма крачка в развитието на региона. В това число по-добра свързаност и трайни резултати по европейския път на държавите от Западните Балкани.

Курц отправи покана към Борисов да бъде негов пръв официален гост във Виена на 1 януари. От своя страна българският премиер подчерта, че го очаква като колега в ЕС.