Тезите на Местан са несъстоятелни и абсурдни, нямам намерение да влизам в дебат с лидера на ДОСТ. Така президентът на ПЕС Сергей Станишев отговори в мейл до медиите на казаното от Местан пред бТВ тази сутрин.

Бившият лидер на БСП на своя ред отвръща на удара, намеквайки, че акта на ДПС, с който през 2014 се слага край на кабинета „Орешарски” е договорен по време на кърджалийското пиене на кафе между Местан и тогавашния опозиционен лидер Бойко Борисов.

Припомняме, по-рано днес Местан намекна, че събитията от 2013 година, свалили кабинета „Борисов 1”, са договорени между Станишев и Доган през 2012 година.

Местан: Кабинетът „Орешарски” си отиде заради тоталния крах на БСП и Станишев

Местан: Кабинетът „Орешарски” си отиде заради тоталния крах на БСП и Станишев

Задочният спор между Местан и Станишев продължава

"Твърдението за договорки за кабинета "Орешарски" през 2012 г. е от сферата на фантастиката, но не и на сериозната политика. През 2012 г. никой нямаше представа, че през пролетта на следващата година кабинетът ще падне и ще последват предсрочни избори”, пише до медиите Станишев.

По думите му, кабинетът "Борисов 1" е бил свален от спонтанните масови протести на българските граждани през февруари 2013 г.

Всяко друго твърдение е инсинуация и обижда хората, които тогава излязоха на улицата без страх, за да изразят своите позиция и протест срещу управлението на ГЕРБ. Всички помнят, че именно протестите принудиха тогава Борисов да подаде оставка с думите: "Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа", припомня лидерът на ПЕС.

Станишев се договорил през 2012-а с Доган за падането на кабинета "Борисов 1", намекна Местан

Станишев се договорил през 2012-а с Доган за падането на кабинета "Борисов 1", намекна Местан

Предоставяйки сектор "Сигурност" на ДПС

"Тезата, че разговорите с ГЕРБ за свалянето на кабинета "Орешарски" са се провели след евроизборите заради слабия резултат на БСП, ще оставя да опровергае самият г-н Местан, заявява още той и се мотивира с цитат от пресконференция на Лютви Местан от 7 януари 2016 г:

"Първият "грях", с който обаче се гордея, е решението за прекратяване на мандата на кабинета "Орешарски" след европейските избори през 2014 г. Ключово важно решение, което целеше да осигури плавен преход към политическа стабилност."

Друг грях е "схематичният опит за възстановяване на диалога в дясното, започнат с кафето с г-н Борисов в Кърджали... Аз прозрях простичката истина, че пътят на ДПС към властта минава през дясното. Не само заради състоянието на партията, а управление с дясното би означавало признание за качественото израстване на ДПС..."

"A емблематичното кърджалийско кафе бе "изпито" на 22 март 2014 г., далеч преди европейските избори, които се поведоха на 25 май", заключава Станишев.