Сергей Станишев има да отговаря на много въпроси. През последната година той твърде често коментираше Местан и ролята на Местан във връзка с края на кабинета "Орешарски" и има да отговаря на много въпроси, които ще му задам.

С кои фактори се договори управлението на Орешарски през 2012 г. по време на първия кабинет на Борисов? Там ще намерите ключа за последвалите събития.

Това подметна многозначително председателят на ДОСТ Лютви Местан в сутрешния блок на БиТиВи.

По думите на Местан, през 2012 г. сектор "Сигурност" бил обещан на ДПС (Доган) от Станишев. Загатна, че имало договорки между Станишев и Доган за сваляне на властта на ГЕРБ срещу поети ангажименти от Станишев.

"Той прави най-фаталната си грешка досега, като прехвърля отговорността за събитията на някой друг", допълни Местан и настоя Станишев да не се правел на "света вода ненапита", прехвърляйки вината върху него, ДПС и Пеевски защото имал да отговаря на много тежки въпроси.

По думите на лидера на ДОСТ, лидерът на Партията на европейските социалисти трябвало да прояви повече политическа мяра.
„Като човек, който е пряк участник в събитията, той знае по-добре от мен чия е отговорността и каква част от нея е негова” , допълни още Местан.

На въпрос дали би се извинил за назначаването  на Пеевски, както направи Сергей Станишев, Местан подчерта, че извинението предполага съзнание, ако не зa вина, то за отчетлива, едностранна политическа отговорност. Що се отнася до отговорността, тя ако е на Местан, поднасям много искрено извинение. Но питам Станишев има ли доблестта да се яви в това студио и да каже – отговорността за назначаването на Пеевски е на Местан, допълни лидерът на ДОСТ.