Имаме маса хеликоптери. Това заяви по време на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

Той се обърна към здравния министър Кирил Ананиев и му препоръча: "с министър Каракачанов, с министър Радев (Красимир Каракачанов и Валентин Радев - на отбраната и на вътрешните работи - б.р.) - сядате и правите. Имаме хеликоптери, които могат да станат изцяло за бърза помощ".

Премиерът обяви, че имаме вертолети. "Могат да преоборудват за погасяване на горски пожари. Ще си ги карат военните - хем ще натрупват летателни часове, хем ще тренират, хем ще спасяват човешки живот".

Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили много

Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили много

Да се направи нужното и за ремонта на сградите в поделенията, това, което армията заслужава

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че в сряда е проведена работна среща между представители на МО, МЗ, МВР. Точно това уточнихме - да се направи финансова сметка за вертолетите, които не ползваме - колко ще струва ремонта им. Има достатъчно техника, с които може да задоволим нуждите на здравеопазването", каза Каракачанов.

Вертолет от ВВС помага за потушаване на пожар в труднодостъпна местност в Пирин
Обновена

Вертолет от ВВС помага за потушаване на пожар в труднодостъпна местност в Пирин

Локализираха пожар в труднодостъпна местност в Пирин

Имаме техника, те са здрави, не са обслужвани, каза Бойко Борисов по отношение на наличната авиационна техника.

Припомняме, към момента българските ВВС разполагат с вертолети Ми-17 и Ми-24, които са руско производство. Към тях имаме и BELL-206 - учебен вертолет, подходящ за медицинска евакуация, но при добри метеорологични условия.
Другият вид вертолети, които са на отчет в армията, са Кугър AS-532AL. Той е подходящ както за медицинска евакуация, така и за пренос на товари. Необходимо е да се изясни състоянието на всяка една машина, съветват резервисти.

Наши бойци и вертолет Ми-17 помагат за гасенето на пожара в Черна гора

Наши бойци и вертолет Ми-17 помагат за гасенето на пожара в Черна гора

За 3 часа машината направи 10 захода за гасене на пожара от въздуха

Припомняме, нееднократно български военни екипи са участвали в гасене на пожари както в страната, така и в съседни държави. Подобна операция изисква не само необходимото оборудване, но и подготовка на екипажа, предупреждават военни експерти.

Запознати с армейската реформа припомнят, че при първоначалното съкращаване и утилизация на военна техника по План 2004 е имало предложение някои от предназначените за унищожаване бойни устройства да бъдат преоборудвани и да се ползват за гасене на пожари. Предложението не е било прието.