В Брюксел българският премиер Бойко Борисов предложи голяма ревизия с сферата на отбраната и изказа недоволство по отношение на работата на дипломацията, която не може да предпази общия европейски дом от бежанските вълни.

По думи му бежанците да се държат извън Европа, близо до домовете си и когато свърши войната, да се връщат по домовете си.
"Дипломацията ни трябва да положи много повече усилия, не се справя за момента достатъчно добре", е оценката на Борисов. Той е възмутен, че в целия арабски свят се водят войни, ние сме консуматори на бежанци, а репарациите отиват за други държави.

"Тези войни трябва да престанат, защото накрая всички идват в Европа и Европа плаща сметката. Дипломатите в това отношение търпят критика", коментира Борисов.

Българският премиер изказа мнението си, че в сферата на отбраната трябва да се направи голяма ревизия за наличната бойна техника и "дали достатъчно в съвременните условия е дислоцирана в Европа, потенциални противници, къде трябва да са първите отбранителни линии." Според него и сега се харчат много пари, но са неефективно поставени и дислоцирани в рамките на Европа.

Борисов увери Брюксел, че сме готови да застанем начело на ЕС

Борисов увери Брюксел, че сме готови да застанем начело на ЕС

България е доказала своята надеждност и стабилност

"След като ще даваме повече пари за отбрана, значи някой ще ни напада. От кои страни ще дойдат заплахите - тези граници да ги направим най-силни, там да дислоцираме армия, ракети, самолети, а не да харчим купища пари за самолети и танкове, и да не знаем къде ще ги използваме, добави той. Повечето страни от ЕС са и в НАТО - бюджетните средства излизат от един и същи джоб", отбеляза премиерът по повод разходите за дейността на алианса и за европейската отбрана.

"Ако ще се говори за война или подготовка за война, след като ще харчим такива милиарди - десетки, стотици, цяла Европа по линия на НАТО, нека да имаме по-ясна позиция къде и как да бъдат дислоцирани", предложи премиерът.

Юнкер би ни подкрепил и за еврозоната

Юнкер би ни подкрепил и за еврозоната

Другата седмица се очаква доклада по механизма за сътрудничество

В отговор на въпроси, свързани с присъединяването на нашата страна към еврозоната, той изрази очакването до края на годината тази тема да бъде обсъдена. "Но внимателно, за да не се разклащат пазарите", уточни той. Предприели сме всички процедури, работим с Европейската централна банка, надявам се да завършим този процес, добави министър-председателят.