Всичко, което касае образование, наука и технология няма цена. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на строителните дейности по изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция.

Борисов благодари на работата на археолозите за откриването на артефактите, но и за бързото освобождаване на трасето за изграждането на газопровода. "Вие го направихте, ние изчакахме, за да може и музеите да ни се пълнят с артефакти", доволен остана Борисов.

"Преди няколко години като започнахме със "Струма" археолозите се запъваха, бавеха се, карахме се, а сега сме един отбор. Плащаме редовно, те много работят и много повече работници вкарват - по 140-150 души на обект", доволен е Борисов. Той настоя университетите да започнат да приемат повече хора в историческите специалности. Да ходят на стаж, да се учат, призова Борисов и допълни, че е говорил с фирмите да им помагат в копаенето.

Той е съгласен да бъдат дадени средства и за обучението на реставратори. Пиари и пиарки произвеждаме само, дайте малко реставратори, археолози, защото е интересно и привлекателно за младите хора, смята Борисов. Той призова археолозите да направят една школа, за да бъде финансирана от МОН. Премиерът Бойко Борисов заръча на археолозите да действат по работата си, за да се вижда.

"От мен зависи да ви осигуря финансирането, а другото като учебна програма и каквото ви трябва ще го направи професор, доцент, професор, доцент", каза Борисов.

По думите на премиера, ако не се правят газопроводи и магистрали, археолозите нямало да ходят да търсят находките. Намерените археологически артефакти били от Бронзовата епоха , Желязната епоха, Античност, сред които монети, стрели и глета за производство на метални изделия.

Археолозите допълниха, че откритите съдове са от осми до пети век преди Христа. Имало още, но са в процес на реставрация. След изложението на историците Борисов заяви: "Преди 2500 години някой си е правил попара в тях."

По думите на премиера намерените находки в Провадия също били уникални, защото най-богатите хора от Еврова живеели там. Той увери, че на сто процента ще бъде запазена природата.