Инициативата "Три морета" се развива много бързо политически и икономически благодарение на подкрепата на САЩ и ентусиазма на страните членки. Това заяви премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор със заместник-държавния секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крач.

По негови думи това показва, че има политическа воля за подобряване на условията за развитие на страните от региона.

Той припомни, че миналия месец правителството ни е приело решение да бъдат внесени 20 милиона евро в инвестиционния фонд на Инициативата и е назначило национален координатор. Премиерът изтъкна, че целта е да повишим икономическия просперитет не само на страните между Балтийско, Адриатическо и Черно море, но и на цяла Европа предвид настоящата ситуация, за облекчаване на сериозните икономически, финансови и здравни проблеми, причинени от пандемията.

С 20 млн. евро участваме в инициативата "Три морета"
Обновена

С 20 млн. евро участваме в инициативата "Три морета"

Това обяви премиерът Бойко Борисов

Борисов и Крач се обединиха около необходимостта от укрепване на активното двустранно енергийно сътрудничество.

През юни тази година американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели.

Премиерът посочи, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като същевременно предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика.

Той и заместник-държавният секретар на САЩ обсъдиха и възможността за засилване на сътрудничеството по линия на 5G. През януари тази година Европейската комисия публикува документ с мерки за координиран подход на ЕС към 5G мрежите. По темата си сътрудничат Европейският съюз, САЩ и НАТО за намиране на оптимални решения предвид важността на темата в контекста на свързаността и сигурността.

Президентът обсъди перспективи за увеличаване на инвестициите от САЩ у нас

Президентът обсъди перспективи за увеличаване на инвестициите от САЩ у нас

С представители на Американската търговска камара в България