Перспективите за увеличаване на инвестициите от САЩ у нас в сфери с висока добавена стойност, насърчаване на младежките програми за бизнес обучение и осъществяването на повече общи проекти в областта на дигиталната свързаност в Източна Европа. Това обсъди днес президентът Румен Радев с представители на Американската търговска камара в България, обединяваща над 330 американски, български и мултинационални компании, които развиват икономическа дейност у нас.

На срещата се изтъкна, че американските търговски камари в Европа са заявили подкрепа за регионалната инициатива "Три морета" с Декларацията от Любляна през 2019 г. и имат готовност да подкрепят и българското й председателство догодина.

С 20 млн. евро участваме в инициативата "Три морета"
Обновена

С 20 млн. евро участваме в инициативата "Три морета"

Това обяви премиерът Бойко Борисов

Целта на "Три морета" е да насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в Източна Европа, като част от общия европейски пазар. Редица високотехнологични компании от САЩ вече проявяват интерес за партньорство и инвестиции в нейните рамки, посочват от президентството.

Президентът подчерта, че икономическото и социално сближаване в Европа е задължително условие за устойчивото развитие на ЕС и изисква активен образователен и научен обмен.

По негови думи предстоящото българско председателство на "Три морета" през 2021 г. ще постави фокус както върху транспортната и енергийна свързаност, така и върху регионалния обмен в образованието, науката и иновациите.