Правителството на ГЕРБ ще поиска от парламента гласуване на вот на доверие. Това съобщиха от пресцентъра на управляващата партия.

Премиерът е поискал от Изпълнителната комисия на ГЕРБ вот на доверие, като на днешното заседание на кабинета министър-председателят ще предложи Министерският съвет да поиска от Народното събрание гласуване на вот на доверие за цялостната политика на правителството.

На заседанието на ИК на ГЕРБ Борисов е обявил своето непоколебимо решение да се стигне до тази процедура, съобщават още от пресцентъра на управляващите.

Още в четвъртък вотът на доверие, който иска правителството на ГЕРБ, може да бъде разгледан в Народното събрание, каза пред бТВ съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. По думите й ако Министерският съвет, одобри и внесе в парламента искането още утре, то в четвъртък ще започнат дебатите.

Фидосова заяви също, че лидерът на ПГ на "Атака" Волен Сидеров вече е заявил, че неговата сила подкрепя безрезервно кабинета на ГЕРБ. За да мине вотът на доверие, е нужно мнозинство 50 % плюс 1 от гласовете на присъстващите депутати в пленарната зала.

Решението на премиера Бойко Борисов да поиска вот на доверие към правителството показва, че управляващите искат формално да "запушат" скандалите и да дисциплинират мнозинството, коментира за БТА лидерът на БСП Сергей Станишев. Той посочи, че не са дадени отговорите на въпросите, които вълнуват хората - дали управляващите покровителстват контрабандата, къде се губят 2 млрд. лева от контрабанда и защо хората живеят по-бедно. Според него Бойко Борисов може да получи вот на доверие в парламента, но не е ясно какъв е вотът на обществото.

Това е изключително силен политически ход, който не беше използван от 1992 г. - тогава падна правителството на Филип Димитров, припомни заместник-председателят на Народното събрание и съпредседател на ПГ на "Атака" Павел Шопов по БНТ  по повод искания от премиера вот на доверие.  Той обаче уточни,  че не може да бъде направена аналогия със ситуацията от 1992 г., тъй като тогава правителството на Филип Димитров не е имал политическите сили.

„Ясно е чисто математически, че това правителство има политическа подкрепа". По думите му този вот на доверие ще отграничи отделните партии и ще стане ясно кой - кой е - кой подкрепя правителството и кой не го подкрепя. Той посочи, че този ход се предприема във време на тотални и всевъзможни опити за дестабилизация на страната, точно в момент, когато нещата потръгнаха.

Председателят на СДС Мартин Димитров определи искането на ГЕРБ за вот на доверие към правителството като "уговорен мач", при който е ясно, че "за" ще гласуват ГЕРБ и "Атака".

Без да са ясни фактите около записите, които бяха изнесени през последните дни, искането за вот на доверие е "опит за замазване на положението", заяви съпредседателят на ПГ на Синята коалиция в коментар за БТА.

Припомняме, това решение на премиера идва, след като опозицията обяви, че подготвя внасяне на втори вот на недоверие към кабинета.

Най-вероятната причина за това ще са СРС-скандалите, които компрометират депутати, министри и самия премиер.

Конституцията дава право на МС да поиска Народното събрание да му гласува доверие по цялостната политика, по програмата или по конкретен повод.
Решението се приема с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители.

Когато Министерският съвет не получи исканото доверие, министър-председателят подава оставката на правителството, но получавайки вот на доверие, няма право да му се иска вот на недоверие.

Като се има предвид ситуацията в парламента и демонстрираната до момента твърда подкрепа от страна на "Атака", правителството на Борисов почти сигурно ще получи поисканото доверие от Народното събрание.

Това е третият вот на доверие, искан от български премиер, в най-новата ни политическа история. На 28 октомври 1992 г. предопределеният вот на доверие, поискан от правителството на СДС с премиер Филип Димитров, завърши с печален резултат и с падането на синия кабинет. През 1994 г. Любен Беров иска вот на доверие.

През последната година близкият приятел на Бойко Борисов - италианският премиер Силвио Берлускони, редовно иска вотове на доверие, за да се задържи на власт.