Премиерът Бойко Борисов обяви, че уважавал протестиращите и нямало случай протестиращи с конкретни искания към правителството да не са били чути и след това да не им е бил решен проблемът, но според него на протестите имало и провокатори.

Според премиера обаче трябва да се прави разлика между протестиращите и провокаторите, които хвърлят бомби и къртят София.

"Безспорно е, че тези провокатори, които къртиха София и хвърляха бомби, са платени. Трябва да се прави разлика между едните и другите. Към дните изпитвам уважение, а към другите - неприязън", коментира министър-председателят, цитиран от правителствения пресцентър.

"Бих коментирал протестите, ако едната вечер говори този, който би бил социалният им министър, на другата вечер - финансовият, на третата - икономическият, да чуем как ще управляват, освен да искат бесилки и ковчези", изтъкна още Борисов.

На партиите, които искат да управляват, премиерът напомни, че след няколко месеца предстоят избори и всеки би следвало да каже какво възнамерява да направи - за пандемията, за социалната, за икономическата и за другите сфери и откъде ще бъде осигурено финансиране за това. "Тогава ще им блеснат истинските физиономии. Те са били във властта", отбеляза Борисов.

Премиерът присъства на на освещаването на новоизградени постройки на манастир "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали. На събитието бяха още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на Пловдив Здравко Димитров и археологът проф. Николай Овчаров, както и Пловдивският митрополит Николай.

"Това е един от начините за етническата толерантност. Строим и възстановяваме църкви и манастири, ремонтираме и джамии. Хората, които изповядват различни религии, се чувстват в собствената си държава еднакво уважени", увери Борисов. Изтъквайки значението на етническата толерантност, министър-председателят отбеляза, че българските граждани можели да бъдат поздравени за успеха си в тази сфера.