Лидерската среща с Корнелия Нинова и взаимно изразеното желание за диалог по важните за обществото теми не означава, че ГЕРБ ще подкрепи програмен кабинет, сформиран с мандата на БСП, но самата среща има съществено значение за сформирането на властова структура след следващите предсрочни избори.

Това отговори на въпрос на News.bg председателят на партия ГЕРБ Бойко Борисов след лидерската среща в парламента, инициирана от мандатоносителя БСП, на която освен Борисов и домакинът Корнелия Нинова, присъстваха единствено лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и този на "Български възход" Стефан Янев.

"Отговорът е "не". И "не" означава не". Този разговор има смисъл за следващите избори. Защото ако се беше провел преди да се раздадат мандатите и всички партии, или тези, които намерят сечение, ние нямаше да предлагаме правителство, предполагам и вторите, а при третия мандат щеше да бъде избрано едно правителство тип Габровски", заяви Бойко Борисов.

И друга полза имало от срещата, смята Борисов: "Да върнем парламентарната република. Разговорите за управление трябва да са в парламента."

Борисов преповтори и изказаното и вътре на срещата свое желание да бъде променено категоричното решение на конгреса на ГЕРБ, забраняващо каквото и да е съвместно управление с БСП. Това обаче не значи да се прави коалиция със социалистите, категоричен бе той.

"Не (да отпадне забраната за коалиция - бел.ред.) да ни даде възможност, когато сме в ей такава кризисна ситуация, когато има експертно правителство, да участваме в разговори с всички, а не да трябва само лидерът да решава дали да дойде днеска или да не дойде", поясни експремиерът.

Борисов ще разпореди по въпроса да бъдат питани всички партийни структури по места. "Ще пратя през изпълнителната комисия всички звена в страната да се произнесат."