Кохезионната политика на ЕС е най-важната политика за свързаността на Европа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на конференция на високо ниво "Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г.", посветена на Кохезионната политика на ЕС. Форумът се провежда в НДК като част от Българското председателство на Съвета на ЕС.

Достигаме средноевропейско ниво след 90 или 233 години

Достигаме средноевропейско ниво след 90 или 233 години

Ако ЕС има растеж едва 0,5% на година, ще достигнем този стандарт след 141 години, обясни Бранимир Ботев

По думите на премиера всичко добро, което е направено през последните години, е осъществено по кохезионните програми на ЕС. С тези средства - над 20 милиарда лева, се давала възможност за повече инвестиции, по-устойчив ръст на БВП, повишавала се квалификацията на хората и други.

Борисов изтъкна и значимостта на инфраструктурата, но не само като магистрали, железопътни линии и пречиствателни станции, но и като конкурентоспособност, дигитална свързаност, енергийна свързаност. Според премиера именно кохезионната политика е тази, която може да събира доста сфери и политики на ЕС.

Борисов заяви и разочарованието си относно решението на Великобритания да напусне ЕС и напомни, че в следващата финансова рамка ще липсват доста милиарди, съобщи БНТ.

По думите му в същото време обаче пред ЕС имало много важни теми като киберсигурността, дигиталната инфраструктура, общата европейска отбрана и миграционната криза.

Борисов не пропусна и да посочи, че е нужно на Балканския полуостров да има мир. Според него свързаността на Балканите е важна, за да се задържи младото население в страните и да се спре възходът на популистки и националистки партии.

На конференцията участие взе и вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира, че кохезионната политика на ЕС отдавна вече не е секторна политика. Той конкретизира, че все още съществува огромна разлика между различните райони в Общността - разликата между най-бедните и най-богатите райони е над 10 пъти.

Дончев подчерта, че общият пазар на ЕС е едно от най-големите постижения на интеграционния процес. "Постигнахме много по отношение на свързаността, но все още има региони в Европа, които са транспортни анклави", посочи вицепремиерът.

Курумбашев: Питаме колко дава ЕС за Северозапада. А България колко дава?

Курумбашев: Питаме колко дава ЕС за Северозапада. А България колко дава?

Да има и национален фонд за подпомагане...

"Не трябва да допускаме маргинализация на най-бедните райони. Повече от всякога съм убеден, че трябва да бъдем амбициозни и имаме нужда от силна и кохезионна политика", коментира още Дончев.