България трябва също трябва да влага средства за развитие на Северозапада, независимо колко са европейските средства за региона.

Такава позиция изрази евродепутатът Петър Курумбашев на среща с граждани на Варна.

"Независимо от размера на европейското финансиране, което получаваме, ние като държава ще направим ли нещо, за да имаме собствени фондове? Непрекъснато питаме колко пари ще дадат Франция и Германия на Северозападна България. А колко пари даде България на Северозападна България?" - посочи Курумбашев.

По думите му, поставянето на темата за създаване на национален фонд за развитие на Северозападна България е изключително навременно.

"Зарадвах се, когато видях, че в алтернативния бюджет, който предложи БСП за 2018 г., фигурира такъв фонд в размер на 100 млн. лв. Важни са обаче и планирането, и времевата рамка. Когато планираш, да планираш подкрепа за този регион в следващите седем години с нарастваща сума. Не случайно ЕП не приема бюджети, които са година за година, а се приема седемгодишна бюджетна рамка на ЕС." - допълни евродепутатът.

Той наблегна и на необходимостта от транспортни коридори.

"Крайно време е да има балкански транспортни коридори. В момента има магистрала Дурас-Тирана-Прищина. Сърбия построи магистрала между Ниш и Димитровград. Просто трябва да бъде построен участъкът между Прищина и Ниш. По този начин ще се построи сухопътна връзка между Адриатическо и Черно море. Втора връзка, по която трябва да се мисли, е Тирана-Скопие-София - и магистрала, и ж.п.-линия, която строим вече хилядолетия. Ако продължаваме в същия дух, ще надхвърлим срока за построяване на Хеопсовата пирамида. Трета транспортна магистрала - от Сплит, Сараево през Южна Сърбия до Ниш, София, Варна и Бургас. Разбира се, че трябва да бъдат свързани с европейските транспортни коридори. Но трябва да дефинираме ясно интереса на Балканите. Пътищата ще стимулират и хората да пътуват, и развитието на бизнеса, и културния обмен." - подчерта Курумбашев.