ГЕРБ, властта, Борисов лично през тази година извървяха пътя от реформи към статукво. Разликата и в международен план с този много бурен свят, който имаме в края на годината, е, че на нашите западни партньори вече не им пука за никакви реформи тук, а им пука тук да е мирно и тихо, само и само тук да е стабилно.
Така политологът Първан Симеонов обрисува равносметката от първата година на правителството "Борисов 2" пред БНР. 

"България се отказа от реформите в затлачени обществено-политически сектори, а това означава, че България задлъжнява, че се "купува" политическо време за сметка на поколенията. Цветанов е все по-силен, особено след изборите, отново живеем с разни записи, Борисов отново си позволява онази фриволна политическа лексика, която издава стабилността на положението му, а в геополитически план се мъчи да е добре с всички – и с руснаците, и с американците, и с германците, и с турците", коментира Симеонов.

Според социолога Юрий Асланов в момента властта нито има точна оценка за състоянието на нещата, нито има представа за бъдещето. По думите му, вътре в ГЕРБ има разделителни линии, които са неуловими за външните наблюдатели, но те избуяват в критични моменти.

"Има привидна устойчивост. Премиерът отделя повече внимание да забавлява публиката с шеги и закачки, отколкото да праща послания", посочи Асланов.

България като малка държава, като буферна зона на границата не на два, а на три свята, търпи последствия, които предполагат силен характер на властта, за да им се противопостави. Такова нещо няма. Продължаваме да следваме една инерция – каквото ни кажат, това правим, допълни анализаторът.

Няма визионерство за това какво искаме да направим. Реформи се правят „на парче“, без цялостна обществена заявка за бъдещето, каза още Юрий Асланов. Той акцентира върху влошаващата се демографска ситуация и каза, че има социални системи пред разпад, а отдалечаването на много хора в страната от крайно нужния им достъп до социалните системи определи като тревожно.

От гледна точка на това какво предстои в държавата, сме в 1995 г. Идеята, че не правим реформи, за да сме стабилни, ще доведе до катаклизми. В момента това е една изедническа, плячкосваща държава, която „опосква“ всички ресурси и не дава перспективи на населението, а това се заплаща. Това е оценката на политолога Евгений Дайнов. 

"Виждаме едно услаждане на властта и разпределяне на порциите, което се скрива под думата „стабилност“. Може да има привидно спокойствие, но проблемите се трупат. Това е общество, в което публичните институции обслужват задкулисни интереси, а такива общества произвеждат единствено бедност. Затова Борисов така истерично търси пари отвсякъде и затова взима дългове. Единственият начин да си купи Борисов спокойствие е да вземе още дългове, за което знаем, че не е никаква рецепта", коментира Дайнов.