Премиерът Борисов се разсърди, че по време на съвместната си пресконференция с еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом бяха задавани и някои „неудобни" въпроси по актуалните вътрешни проблеми на страната ни.

Еврокомисарят не пожела да коментира вчерашния взрив. Тя запази дипломатично мълчание и за СРС-скандала, заявявайки :"Това е нещо, което България трябва да си реши, това е вътрешен проблем".

Тези теми и въпроси се оказаха обаче неприятни за премиера, който още веднъж заяви, че страната ни ще е готова за Шенген и приключи пресконференцията с думите:

"В Ада на казана на България няма охрана. Ние сме способни сами да си маскарим държавата", обръщайки се към медиите - така предайте на тези, които са ви казали да зададете тези въпроси.

Иначе Сесилия Малмстрьом е доволна от визитата си в България и ни даде висока оценка по напредъка за членство в Шенген. След днешния маратон, който включваше и инспекция на ГКПП "Капитан Андреево" тя определи посещението си в страната като напрегнато и вълнуващо, заради натоварения график.

На "Капитан Андреево" ясно видяла колко големи усилия полага България, за да отговори на критериите. Ангажиментът е много голям, констатира Сесилия Малмстрьом. Тя останала с впечатлението, че амбицията на България е до края на март всички изисквания за присъединяване към шенгенското пространство да бъдат изпълнени.

Видях колко голяма е ангажираността в борбата с организираната престъпност и корупцията, посочи еврокомисар Малмстрьом и увери, че ЕК ще ни помага в изпълнението на изискванията.

Решението обаче дали България ще стане част от Шенген ще се вземе единодушно от всички страни членки на общността. Не ЕК взема това решение, подчерта еврокомисарят по вътрешните работи.

На въпрос на News.bg как ЕК гледа на това, че Съветът крие от Европарламента доклада си за напредъка на страната ни за Шенген и дали решението за България ще бъде взето въз основа на политически критерии, а не толкова на технически, Сесилия Малмстрьом отговори:

"Докладът на Съвета отбелязва, че Румъния е доста напреднала в изпълнение на критериите, а България трябва да отговори на някои критерии".

През март страната ни отново ще бъде инспектирана дали е наваксала забавянето по някои технически парамаетри за Шенген.

Що се отнася до решението, то ще се вземе от всички държави-членки, важното е да изпълните техническите критерии, изтъкна еврокомисар Малмстрьом. Шенген означава съобразяване с всички изисквания, категорична е тя.

Според еврокомисаря най-голямото предизвикателство пред страната ни е да се справи с миграционния натиск, който може да се очаква. Ние искаме една стабилна система, която да не притеснява добросъвестните граждани и да не допуска престъпни елементи, подчерта Сесилия Малмстрьом. Според нея България има модерни високотхенологични съоръжения по границата си с Турция.

Част от техническите критерии, които трябва да бъдат изпълнени, вече са факт, категоричен бе от своя страна и министър-председателят Бойко Борисов. Той изтъкна, че страната ни вече има модерни кораби и нови хеликоптери.

Борисов посочи, че имаме и забавяне в някои посоки. Ние трябва да наваксаме огромното забавяне, подчерта министър-председателят. До март ще бъдем абсолютно готови, смята той.

За Брюксел е важно да изпълним техническите критерии, подчерта премиерът и призна, че след това ще се водят политическите дебати за шенгенската ни перспектива.

Еврокомисарят Малмстрьом бе „посрещната" пред сградата на МС от 30-ина протестиращи бежанци.

„Нелегални хора няма", скандираха протестиращите. Те носеха транспаранти с надписи: „Чужденците имат права", „Българският Гуантанамо - срам за България", „Нелегални хора няма, статут за бежанците - сега".