Върховният административен съд е конструиран от Тройната коалиция със знанието на президента, заедно с Висшия съдебен съвет по схемата 3 - 5 - 8.

Това каза, цитиран от „Фокус", премиерът Бойко Борисов на въпрос за решението на ВАС, че няма конфликт на интереси при консултантските услуги на Ахмед Доган за „Цанков камък".

По думите на премиера, в момента президентът си прави предизборна кампания на държавни разноски и „затова не се занимава с него". Борисов направи този коментар във връзка с вчерашното изказване на Георги Първанов за състоянието на общините, направено в Смолян.

„Първанов прави предизборна кампания на държавни разноски. Имаше осем години да се намеси, да види как е работено, но не го е направил. Ние се доказваме всеки ден и спестяваме пари на държавата", каза Борисов.

Той коментира и обвиненията към вътрешния министър Цветан Цветанов за конфликт на интереси, като посочи, че Цветанов доста подробно обяснява и не е малък, за да му се помага.

„В ГЕРБ мъжете обичат жени, а жените обичат мъже. Финансирането на партията е публично. Приходите са обявени на сайта на Сметната палата. Разпоредил съм и проверка и ако се окаже, че в годините назад има нещо нерегламентирано, парите ще му се върнат", каза Борисов във връзка с атаките на РЗС за финансирането на управляващата партия.

Премиерът беше на посещение на язовир „Цанков камък" заедно с министъра на енергетиката Трайчо Трайков. По-рано днес беше подписано споразумението между Красимир Първанов - изпълнителен директор на НЕК, и Дитмар Алута - председател на Надзорния съвет на "Алпине Бау".

Борисов коментира, че е успял да спести 26 млн. лева на държавата при преговорите си с „Алпине Бау". По думите му "цената на „Цанков камък" е голяма, но бяхме пред изпитание - или да спрем и да замразим проекта с всички неустойки, но решихме да дадем сто милиона лева, за да се довърши".

Борисов каза още, че се очаква да бъдат спестени един милион лева от лихвите, тъй като е договорено 68-те милиона лева ескалационни добавки да бъдат разсрочени без лихва до май, а след като ВЕЦ-ът започне да работи до 20 дни, ще може да изплаща тези пари.

Язовирът ще бъде огромна туристическа атракция, тъй като е имал и „добър консултант", пошегува се Борисов, който отбеляза, че каската „Горна Арда" е два пъти по-голяма, по-мощна и по-евтина от „Цанков камък".

На тръгване от „Цанков камък" премиерът бе спрян от Слави Бошнаков, жител на село Осиково, който го помоли да съдейства за асфалтирането на пътя, който от много години е в лошо състояние.

Директорът на „Алпине Бау" Дитмар Алута Олтиян заяви, че е готов, ако държавата плати половината пари за ремонт на пътя, той да плати останалата половина. Премиерът Борисов се съгласи и увери, че НЕК ще осигури милион и половина лева и заедно с „Алпине" ще асфалтират и ремонтират пътя на селото.