Нека да видим крайните резултати какви са и тогава ще се решава за оставка. С такива думи премиерът Бойко Борисов застана пред журналистите, които в продължение на четири часа чакаха пред централата на ГЕРБ в София да се обяви официална позиция на партията за изборните резултати. От партията не дадоха пресконференция в НДК, а премиерът беше плътно обграден от министрите си, от Цецка Цачева и Цветан Цветанов.

Елитът на ГЕРБ се затвори на тричасово заседание
Обновена

Елитът на ГЕРБ се затвори на тричасово заседание

Борисов пристигна след 23 ч. и влезе през страничен вход

Борисов заяви, че все пак ГЕРБ има добър резултат и разликата между Цачева и Радев е малка - по-малка от процент. Освен това той подчерта, че кандидатурата на Цачева не се е скрила зад инициативни комитети и партийните резултатите са добри. Борисов оцени и като много добра кампанията на Цачева и контраадмиралът.

Няма партия, която да е преди нас, посочи няколко пъти Борисов.

Бойко Борисов обяви, че оставка ще подаде след окончателните резултати, т.е. на балотажа следващата седмица. Това означава понеделник, следващия понеделник, категорично заяви Борисов, ядосвайки се на настоятелните въпроси защо се отмята от думите си.

Борисов заяви и че не искал да създава какафония за една седмица в държавата, ако подаде оставка между първи тур и балотаж.

"Ако загубим балотажа, ние отиваме на предсрочни избори - по-точно ние излизаме от управлението", посочи той.

Борисов коментира и "изненадващите" резултати на реформаторите. "Изненадват ме реформаторите, очаквах повече от тях. Представянето на Трайков е повече от слабо", коментира Борисов.

Борисов посочи, че може да губи, но трябва да се види резултатаът на втори тур. Премиерът обясни, че би подал оставка, ако ГЕРБ не е първа политическа сила. И запита, визирайки своята партия: "Коя е първата политическа сила?".

Борисов не съжалява, че не е участвал в лично качество в президентската надпревара.

Той отново обяви Цецка Цачева за най-подготвеният кандидат. "Във всяко едно отношение е по-подготвена от Радев", категоричен е той.

Борисов заяви и че категорично не би приел подкрепа от БСП и ДПС.

Запитан чия е грешката за резултата на Цачева, той отново отговори, че няма партия преди ГЕРБ.

Добрите резултати на Патриотите пък Борисов смята, че се дължат на това, че "говорят неща, които знаят, че няма да станат- с ракети ще нападат Турция, ще стрелят по границата с водни оръдия, неща, които в Европа въобще няма как да се случат".

Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева взе думата от премиера в момента, когато той самия започна да се ядосва на журналистическите въпроси. Цачева призова "нашите деца" под 26 години да се допитат до своите родители, които помнят тоталитаризма. Според нея е много важно да знаем какво правим на втория тур и каква България искаме да видим.

"Дали България, изолирана от международната общност, със спрени еврофондове, отново с партизанщина, корупция, неща, които познаваме от управлението на БСП тогава, когато се добере до властта", запита Цачева. И посочи алтернативата: "Или една уважавана България, чийто глас се чува в европейските институции". Цачева е убедена, че гражданите на България през тази седмица много трезво ще оценят каква е ситуацията.

Тя призова за подкрепа всички български граждани, които не желаят БСП и ДПС отново да правят експерименти с българския народ, с българската икономика, с бъдещето на нашите деца.

"Аз вярвам, че е възможно до края на окончтелното обявяване на резултатите те да бъдат с друга посока, защото в последните часове активните хора на България излизат да гласуват след 16:00 часа", заключи тя.