Искрено учудване и дори съмнение в достоверността на казаното вчера от съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов изрази в ефира на Нова Телевизия премиерът Бойко Борисов. Припомняме, лидерът на ДСБ уволни" половината министри от кабинета, като се аргументира с редица скандали с тяхно участие.

Не съм го чул какво е казал. Просто отдавна не ги следя - единият ден е Иван Костов, а другият е Мартин Димитров. Всеки ден по някоя глупост казват, заяви премиерът. Той обясни, че вчера е бил в Бургас, където е открил канализацията в квартал "Победа" и затова не е запознат с казаното от тъмносиния лидер.

Неколкократно Борисов посочи, че се съмнява и не вярва, че Иван Костов е отправил подобни упреци към кабинета. Той дори се извини на лидера на ДСБ за това, че е възможно в момента да отговаря на неща, които реално Костов не е казал и попита водещия дали не го подвежда. След като получи уверение, че думите на съпредседателя на Синята коалиция за исканите министерски оставки са истина, премиерът коментира:

Най-вероятно това са министерските постовете, които те са настоявали да имат.

Това са изсмукани скандали от пръстчетата на тези хора.

Попитан още за коментар на думите от "партньорите от Синята коалиция", Борисов отговори с въпрос - кои партньори - тези, които не ни подкрепиха за бюджета. Имаше важно политическо решение - приемането на бюджета - те не гласуваха.

Той допълни, че сините всеки ден се изказват срещу политиката на ГЕРБ, пишат писма срещу кабинета в ЕНП, а след това твърдят, че искат правителството да изкара мандата си. Е, ясно е, че те не искат, констатира Борисов. Нещо повече, зад действията на сините, той прозря бъдеща коалиция с проекта на президента Първанов - АБВ, и изтъкна - ясно е че това е техният план - синьо-червено. Е, няма да стане!

По думите му, ако казаното от Костов, е истина, то това е по-тежка атака от ДПС, Първанов и БСП взети заедно.

Премиерът защити всеки един от министрите, чиито оставки поискаха от ДСБ. Според него отправните обвинения са несъстоятелни, а част от тях дори „пълна глупост". В тази връзка Борисов иронично отбеляза, че тъмносините са пропуснали да поискат оставките на вътрешния министър Цветан Цветанов и финансовия Симеон Дянков.

Запитан дали все пак ще се вслуша в съвета на тъмносиния лидер и ще уволни някой министър, той отговори: Аз когато трябва да сменям министри, ги сменям и не чакам Костов да ми каже.

В заключение премиерът обобщи критиките, отправени от лидера на ДСБ като „изсмукани скандали от пръстчетата на тези хора" и посочи, че от действията на сините поне едно нещо става ясно, а именно, че ГЕРБ е партията, която не е обвързана с никой.