Новото летище на Истанбул бе открито на националния празник на Турция - 29 октомври. На откриването присъства и българският премиер Бойко Борисов, съобщиха от Министерския съвет.

Припомняме, на 29 октомври преди 95 години Мустафа Кемал Ататюрк в реч пред депутатите обявява основаването на парламентарна Република Турция, чийто основен принцип е "суверенитетът безусловно принадлежи на народа".

Ердоган открива новото летище на Истанбул

Ердоган открива новото летище на Истанбул

Според турското правителство, то ще е най-голямото в света

"Убеден съм, че новото летище в Истанбул е значителна стъпка в реализирането на инфраструктурната свързаност на региона с ЕС, която бе сред приоритетите на българската външна политика по време на Българското председателство на Съвета на ЕС", подчерта Борисов пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Българският премиер беше категоричен, че освен непосредствен съсед на България, Турция остава и важен партньор в области като миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, земеделието и животновъдството, търговията.

"Вярвам, че откриването на новото летище символизира, както нашите досегашни съвместни успехи, така и бъдещото ни сътрудничество, взаимно доверие, толерантност и мир", допълни Бойко Борисов.

Българският премиер бе посрещнат от турския президент преди официалната церемония за откриването на третия аеродрум на града, наследник на Константинопол.

По-рано през деня премиерът Борисов участва в третата среща на върха ЕС-Арабски свят, която се проведе в гръцката столица Атина.

Хранителни хъбове на Балканите за мигрантите предлага Борисов

Хранителни хъбове на Балканите за мигрантите предлага Борисов

На срещата на върха ЕС-Арабски свят в Атина премиерът изтъкна единството на ЕС