"Продължават със схемите, мине не мине месец - арести. Отделно - двойно претоварени ТИР-ове, след това чупят пътищата, а виждате какви пари се събират на ден. Няма да ги оставим на мира!" С тези думи премиерът Борисов даде начало на днешното правителствено заседание относно мерките, които ще бъдат предприети по отношение борбата с контрабандата и главно във връзка с вчерашните арести на ГКПП "Кулата".

Задържаните митничари на ГКПП "Кулата" имали "VIP клиенти" на абонамент

Задържаните митничари на ГКПП "Кулата" имали "VIP клиенти" на абонамент

Задържани са почти всички митничари. Взимали подкуп по няколко схеми

Борисов посочи, че вече са набелязани "куп мерки" по този въпрос. По думите му е изготвена нова наредба, като тя трябва да бъде качена на сайта на МС до утре, 15 юни.

В новата наредба се предвижда да се въведе нов софтуер, който да гарантира да не се манипулират показанията на митниците. "От всички КПП-та изнасяме видеонаблюдението в контрабандния център. Там, където се саботира, доподменяме за още по-голяма регистрация с камери и GPS системи", обясни Борисов.

Премиерът похвали служителите на ГДБОП и ДАНС за провелата се вчера операция и допълни, че в тази посока се полагат големи усилия. Според него държавата трябва да атакува подобни деяния с цялата си мощ.

ГКПП "Кулата" затворен колкото е необхдимо

ГКПП "Кулата" затворен колкото е необхдимо

До извършване на процесуално-следствените действия, заяви шефът на митниците

Борисов се похвали и за работата по преместването на Столичния и Пловдивския КАТ. Според него от събота до сега по въпроса са свършени "доста неща". Борисов допълни, че до сряда, 21 юни, правителството ще е готово с "каквото е необходимо и за капиталов ремонт, и за нови уреди за измерване на газовете, и за спирачните системи, и за битовото обслужване, и на самите служители, и на клиентите, които отиват там".

Според Борисов вече "няма кандидати за катаджии и митничари, не може да попълним бройките. Сиреч, колкото повече в борбата с контрабандата сме успешни, толкова най-търсени преди години професии, които се уреждаха с връзки, сега не могат да съберат кандидати."

Това констатира и вътрешният министър Валентин Радев, според който с промените, въвеждащи нови автомобили и камери, броят на желаещите да работят в системата на МВР значително е намалял.

В заключение премиерът се изтъкна, че в двата месеца на служебното правителство приходите са били със 100 млн. по-малко в сравнение със сега. "Днес вече агенциите, Министерството на финансите докладват, че отново сме свили контрабандата и това са докладите, които идват от независимите проверяващи системи", довърши Борисов.