Поредният скандал, който разтърси страната бе широко коментиран в студиото на „Свободна зона" по ТВ+ от гостите Мария Капон, председател на ЕНП и Димитър Бъчваров, заместник-председател на ДСБ, както и от премиерът Бойко Борисов, който се включи на живо в предаването.

Става дума за подписания от шефа на Националната електрическа компания Красимир Първанов меморандум за АЕЦ „Белене", който удължава срока за работата по проекта за централата. На свой ред министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков определи документа като „неизгодно за България споразумение с руснаците" и уволни НЕК директора, заради което получи последно предупреждение от премиера Борисов, защото взел решението самостоятелно, без да е разговарял с вицепремиера Симеон Дянков.

Трайков получи последно предупреждение за това, че не дойде заедно с Дянков при мен, след решение на борда на директорите на БЕХ, да поиска оставката на Първанов. Това не е еднолично решение, нито мое, нито негово, нито на който и да било. Трябва да се събере бордът на БЕХ да разгледа постъпката му и да реши дали Първанов се е провинил или не. Освен това, няколко пъти Дянков помоли Трайков пред мен да го изчака да си дойде, за да разкаже как е водил самият той преговорите. Министър Трайков събира медиите, обявява своето решение и тогава идва да ми го каже на мен. Правилно ли е? Не може ли да дойде да ми го каже? Аз винаги ще застана на страната на министъра. А вие виждате ние вече няколко дни се обясняваме за неща, които иначе щяха да бъдат спестени", каза в ефира на ТВ+ Борисов.

Премиерът подчерта, че постъпката на Трайков е довела до това в медиите да има заглавия за скандал и разцепване на правителството по проекта „Белене", при все че няма нито един спор по въпроса.

Искам да си дойде Дянков, заедно със своя министър, който самият той ми е предложил,  и в зависимост от това как се разберат, аз ще подкрепя всяко тяхно решение. Само ще ги слушам и ще ги помоля да излязат заедно и да обявят решението си, каквото и да е то", допълни Борисов.

Водещият на „Свободна зона" по ТВ+ Георги Коритаров попита премиера дали от негова гледна точка е притеснително, че консултант на руската страна в проекта „Белене" е Валентин Златев. На това министър-председателят отговори: Аз на руската страна не се меся в работата. Нейно право е да си наема каквито иска консултанти. Както ние сме наели и мисля, че г-жа Капон ще потвърди, че HSBC Bank е изключително авторитетна, особено в консултирането, с изключителни експерти и би трябвало поне в това да ни похвалят, че си имаме подобен консултант, който експертно да ни каже, извън всякакво политическо говорене, какво всъщност е проектът „Белене", категоричен бе Борисов.

Той допълни, че експертите на банката работят от месеци вече по проекта, в отговор на притеснението на Мария Капон, че за 25 работни дни не могат да направят това, поради обема на работата.

На свой ред заместник-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров се обърна към премиера с думите: „От Вашето изказване, г-н Борисов, ме радва едно - че Вие нямате окончателно решение, не сте предрешили въвличането на България и построяването на тази централа. Тя започна с много гафове, знаете, че няма инвестиционен проект, знаете, че не знаем колко ще струва, не знаем ред други подробности. Адмирирам това изказване, считам го като последно и актуално, че въпросът не е предрешен". След което коментира, че министър-председателят има много голям проблем, тъй като споразумението е подписано без мандат. Самият Бъчваров, обаче смята, че то е нищожно от правна гледна точка.

Моето предложение е много сериозно да започне подготовката за арбитража в Париж. Вярвам, че това ще бъде много силен изход и ще влезете в историята с един спечелен спор, ако успеете да го отстоите пред Парижкия арбитраж. Според мен зад Вас ще застане по-голямата част от България", каза още ДСП заместник-председателят на Борисов.

Искам да помоля г-н Бъчваров да уведоми своите ръководители в лицето на г-н Костов и г-н Димитров, че не бяха прави вчера по този зверски начин да ни атакуват за нещо, което не е предрешено. Поисках от Барозу, защото ЕК има своите експерти, по най-бързия начин да ни дадат критериите, за да можем в преговорите да имаме всички необходими аргументи. Паралелно с това, поискахме от руската страна да ни даде писмо, с което ако отидем на фаза строителство на АЕЦ „Белене", да подменим оборудването на двете турбини с френски, които са с около 200 MW по-мощни. Имаме три месеца, в които да свършим много работа. Само да напомня, че преди да вземем каквото и да било окончателно решение, аз ще вляза в парламента и ще запозная парламента с него", каза премиерът Борисов пред ТВ+.