В България се е появил силен устрем към реформи, изтъкна премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет, часове след излизане на доклада на Европейската комисия.
В страната е налице силна политическа воля за задълбочени, трайни реформи в съдебната власт, се казва още в доклада, подчерта министър-председателят.

По думите на Борисов оценката за България е много по-добра отколкото за Румъния. Според премиера поетият от ГЕРБ ангажимент да върне доверието на Европейската комисия към страната ни проличава много ясно в документа.

Той изказа благодарност на ЕК, на председателя й Барозу и заяви категорично, че приемаме изцяло всички забележки и препоръки от доклада.

Борисов отбеляза някои от съветите на Комисията, сред които страната ни да инвестира в подобряването на съдебната практика и да укрепи отчетността си. В тази връзка той препоръча на съответните ръководители в съдебната система внимателно да прочетат доклада, след което да бъдат набелязани мерки.

Предизвикателство пред МВР е да затвърдим това, което постигнахме.
Ц. Цветанов

Премиерът изненадващо съобщи какво предстои да бъде направено. Във връзка с отчетените от ЕК слабости по прилагането на законодателството за обществените поръчки Борисов заяви категорично, че решението е нов закон за обществените поръчки. Надявам се до три месеца това да се случи, изтъкна той.

По забележката на ЕК, че капацитетът на Агенцията за обществени поръчки е сериозно намален и тя е ограничена да упражнява последващ контрол, премиерът заяви, че ще бъдат отпуснати не по-малко от 20 бройки за щата на Агенцията.

Борисов каза още, че следващият вторник правителството ще приеме решения, които ще гарантират изпълнение на мерки по доклада. Той изтъкна, че някои забележки ще бъдат отстранени само в рамките на месец.

Доверието към страната ни се върна.
М. Попова

Премиерът посочи още, че ЕК дава положителна оценка на промените в НПК. По думите му специализираните съдилища ще заработят от 1 януари 2011г.
В доклада специализираните състави от полицаи, следователи и прокурори се оценяват високо, изтъкна Борисов.

Премиерът изрази удовлетворение, че в доклада ЕК отчита, че България напредва в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

По време на брифинга в МС премиерът разпореди на вътрешния министър Цветан Цветанов да говори, както той сам се изрази, "по полицейската част".

Силовият министър започна с благодарности към служителите на МВР, както и към ПГ на ГЕРБ, чиято работа е довела до добрите оценки в доклада на ЕК.

Положително по думите на Цветанов са оценени законодателните мерки за оптимизация в работата на МВР и ДАНС, както и това, че са премахнати дублиращите функции на двете ведомства. Положително са оценени и спецекипите между ДАНС, МВР и прокуратурата.

Предизвикателство пред МВР е да затвърдим това, което постигнахме, изтъкна вътрешният министър.

Стана ясно, че той обещал на премиера Борисов още "добри операции".
Това е успех на цялата система на МВР, а не е само успех на един човек или на двама, посочи още Цветанов в коментара си за доклада на ЕК.

Те с този доклад тегнат като воденичен камък върху народа.
Б. Борисов в критика към магистратите

Той добави, че са организирани редица семинари за подобряване на административния капацитет на полицията. Ние сме в процес на реформиране, заяви той. Силовият министър обеща да изпълни всички препоръки на ЕК.

За да се осъществят голяма част от препоръките на Брюксел, е необходим и значителен финансов ресурс, заяви от своя страна финансовият министър Симеон Дянков.

Като пример той посочи Агенцията за обществени поръчки, чийто състав ще бъде увеличен с 20 души. "Тези средства ще влязат в рамката на проектобюджет 2011", уточни финансист номер едно. Той обеща всички средства, необходими, за да се реализират препоръките на ЕК, да бъдат налице през 2011.

Доверието към страната ни се върна, категорична бе правосъдният министър Маргарита Попова.

Това е посланието, което лъха от всяка страница на този доклад, допълни тя.
В доклада на ЕК Попова вижда ярка, ясна подкрепа за това, което прави правителството.

Тя посочи, че вече е структуриран Съветът, който следи за изпълнение на стратегията за съдебната реформа. Готов е и планът на правосъдното ведомство за изпълнение на стратегията за съдебна реформа. Другият вторник този план ще бъде представен на МС, стана още ясно от думите й. Попова обеща до края на годината много изпълнени задачи.

Казаното от Маргарита Попова не се хареса на премиера и той поиска по-бързи резултати.

За 7-8 месеца никой няма да ви чака, подчерта той. За 3 месеца да се изпълнят препоръките на ЕК, каза още Борисов и коментира за 8-9 месеца не си правете устата.

Спецсъдилищата трябва да започнат работа от 1 януари 2011, стана ясно още думите му.

Анастас Анастасов, зам.-председател на НС, обеща ПГ на ГЕРБ да работи активно, за да има работа за депутатите още от първите заседания след отпуската.

ПГ на ГЕРБ ще работи активно, за да има работа за депутатите още от първите заседания след отпуската.
Атанас Атанасов

Относно критиките за недостатъчно ефективно прилагане на ЗОП, премиерът Борисов уточни, че 60% от констатациите са именно на правителството. Ние сме ги намерили и констатирали, изтъкна той. Затова и ще има нов ЗОП. Максимум до 3 месеца той трябва да бъде гласуван. Установили сме този проблем и сме го показали на Брюксел, допълни премиерът.

Министър-председателят не си спести и критиките към магистратите, които не са вършили много работа и критиките по отношение на съдебната система: Те с този доклад тегнат като воденичен камък върху народа.

Той направи и обобщение на доклада, наблягайки на думите, че се наблюдава "силна политическа воля" у управляващите.

Гордея се с тази фраза, заяви в заключение Бойко Борисов.