"По време на Българското председателство на Съвета на ЕС сложихме най-сложната тема - опасна, трудна - европриобщаването на страните от Западните Балкани, надявам се колегите един ден ще оценят това".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Пловдивския икономически форум.

Премиерът подчерта, че България е дала рестарт на тази процедура и изрази надежда, че на предстоящата среща на страните от Берлинския процес в Познан ще бъде взето решение за съвместно домакинство догодина на Република Северна Македония и България.

"Исторически ние сме се били с всички съседи, резултатът е, че регионът на Балканите е изостанал. Сега обърнахме нещата. Надявам се да преодолеем всички трудности", отбеляза премиерът Борисов.

Министър председателят посочи, че очаква България и Република Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения.

"Имаме редкия шанс - тази територия, Балкани наречена - толкова пропита с кръв, колкото надали на друго място има, ние, всички, да направим един прекрасен бизнес климат", подчерта още премиерът Борисов.

Борисов инспектира мостовете по АМ "Тракия"

Борисов инспектира мостовете по АМ "Тракия"

Той увери, че пътният участък ще бъде пуснат на 1 юли

Пред представителите на бизнес средите Борисов изтъкна стабилната икономическа среда у нас, като отбеляза, че България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели.

"Четири пъти се е вдигнал износа ни в електронната промишленост. Два пъти повече - доходите, а доходите се вдигат с бизнеса, тези, които правят БВП ", допълни Борисов.

Той припомни, че правителството продължава да строи и ремонтира пътища.

Премиерът изброи важните за региона съвместни проекти, по които се работи - пристанища, магистралите, жп линиите, газопроводи, като отбеляза, че България продължава да се стреми към прогнозируема данъчна политика, намаляване на сивия сектор, квалифициране на работната ръка.

Борисов подчерта още, че правителството продължава да осигурява трайно инвестиции в образованието - двойно увеличение на учителските заплати, както и средства в образователната инфраструктура.