Премиерът Бойко Борисов изрази убеденост, че на заседанието на Европейския съвет в Брюксел ще бъде взето решение за Многогодишната финансова рамка.

По негови думи престоящото заседание е изключително важно.

По темата Брекзит министър-председателят заяви, че би било добре да има сделка. Това според него е добре за един голям съсед на ЕС, какъвто е Великобритания. Борисов настоя да се направи така, че всички държави членки да бъдат солидарни.

Относно темата за коронавируса той изрази очакване лидерите да обсъдят детайлно процеса на тестването и одобряването на ваксините, както и календара, по който ще пристигат те в страните от ЕС.

Борисов кацна в Брюксел за заседанието на Европейския съвет

Борисов кацна в Брюксел за заседанието на Европейския съвет

Европейските лидери ще обсъдят съвместните действия за справяне с пандемията

По отношение на Зелената сделка премиерът изтъкна, че страната ни е поела ангажимент 2050 г. да има нулева климатична неутралност и да няма вредни емисии. Може за някои да е по-скъпо, но когато целият ЕС сме заедно, мисля, че ще се намери вариант и за тези държави, които ползват възглищни централи, да им бъде помогнато, отбеляза Борисов.

Той бе категоричен, че държавите членки трябва да постигнат консенсус относно вариантите за намаляване на вредните емисии. Борисов благодари на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен за ползотворната работа за постигането на заложената обща цел за климатичната неутралност. Борисов изтъкна, че България е направила много по въпроса.

Очаква се евролидерите да обсъдят също и темата за отношенията между Гърция, Турция и Кипър, както и отношенията с новата администрация на САЩ, които са геостратегически партньор както на България, така и на ЕС.

Премиерът изтъкна и въпроса с отношенията с новата администрация на САЩ като важен геостратегически партньор.

Той изрази убеденост, че в рамките на днешното и утрешното заседание ще бъдат постигнати позитивни резултати по основните теми.