Премиерът Бойко Борисов пристигна в Брюксел за участие в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе днес и утре.

Европейските лидери ще обсъдят по-нататъшните действия по въпросите, свързани с COVID-19. Държавните и правителствените ръководители ще обмислят съвместните усилия за цялостна координация в отговор на пандемията, включително работата по ваксините и тестването и постепенното премахване на ограниченията. Темата за общите действия за справяне с пандемията беше основна и на срещата на европейските лидери през последните два месеца.

Ще бъде обсъдена и темата за климатичните промени, като Европейският съвет ще опита да постигне съгласие по предложението за повишаване от 40% на поне 55%" спрямо нивата от 1990 г. на амбицията за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. Това ще позволи на общността да представи актуализирания си национално определен принос към Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата преди края на годината.

В дневния ред на заседанието в Брюксел са включени и въпроси, свързани със сигурността, и по-специално борбата с тероризма и насилствения екстремизъм. Ще бъде обсъдена и ситуацията в Източното Средиземноморие и отношенията с Турция, както и отношенията на ЕС с държавите от Южното съседство.