Като гавра с демократичните правила определи Яне Янев намерението на Атака и ГЕРБ за провеждане на референдум за новините на турски език.
По думите му с това Бойко Борисов доказва, че е основен фронтмен на коалицията Атака - ГЕРБ.

„Напоследък той сам влиза като Матросов на амбразурата при всеки проблем, независимо от какъв характер е", изтъкна Янев.

Той подчерта, че единственият легитимен референдум в България е от 1922 г. и в резултат българският министър-председател Александър Стамболийски въдворява в шуменския затвор 22-ма министри, включително и последните тогава трима министър-председатели начело със Стоян Данев.

Те са въдворени в шуменския затвор, защото довеждат страната до 3 поредни войни и 2 национални катастрофи и защото България е в тотален икономически погром тогава, изтъкна Янев.

„А сега след 87-88 години, първият референдум да се прави по въпрос, който може да бъде решен от МС или парламента, е непознаване на демокрацията и потъпкване на демократичните правила", категоричен е Янев.

Той заяви, че има далеч по-важни въпроси за референдуми и че РЗС са „за" това референдумите да бъдат смислени, истински и конституционно съобразни.

Като подобаващи за референдум въпроси той посочи въпросите за нова Конституция, за президентска или парламентарна република, за ново териториално-селищно устройство на страната.
Според РЗС по-подходящ би бил референдум за приватизацията на БНТ.

Етническата толерантност на българския народ се подлага на изпитание. Така коментира намерението за референдум за новините на турски език депутатът от бившата ПГ на РЗС Атанас Семов.

По думите му с този референдум се прави опит да се измият две гузни съвести - гузната съвест на ГЕРБ, за това че е в ход тайно сближаване с ДПС и гузната съвест на Атака заради безусловната й подкрепа на ГЕРБ.

Семов допълни, че от страна на ГЕРБ не се произвежда нито звук срещу ДПС и че няма никаква офанзива срещу министри и политици от ДПС, също и че Атака по никакъв начин не поставя проблемите на своите избиратели.

„Като ни се предлага подобна несериозна идея за референдум по въпрос, който не предполага национално произнасяне, всъщност се цели девалвиране на идеята за референдум, за да се направи от тук нататък несериозно всякакво искане за референдум, по който и да е управленски въпрос на държавата", подчерта Семов.

Той заяви още, че РЗС ще намери начин да бъде сезиран Конституционният съд да се произнесе за това какво е етническа партия.

„Това е големият въпрос, а не за едни новини, които не се гледат нито от българското, нито от турското население", заяви Семов.