Докладът на междуведомствената работна група относно концесионния договор за ски зона Банско няма да бъде внесен за разглеждане на правителствено заседание на Министерския съвет.

Това съобщиха вечерта часове преди редовното си заседание от Министерски съвет.

Решението на министър-председателя Бойко Борисов е било взето след разговор с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, уточняват от службата.

Припомняме, миналата седмица членовете на Съвета за развитие единодушно подкрепиха предложението на междуведомствената експертна работна група за изменение и допълнение на Договора за предоставяне на концесия върху защитена територия – изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин“, община Банско, област Благоевград.

Обявената цел беше концесионният договор да бъде приведен в съответствие с действащото законодателство, като тогава от "Дондуков 1" изрично поясниха, че предложенията не засягат разрешаване или забрана на втори лифт и други строежи.

Паралелно с това обаче днес министър Ивелина Василева съобщи, цитирана от БНР, че Министерството на околната среда ще подкрепи предложението за промяна на договора за концесия на ски зоната в Банско, направено от Съвета за развитие.

Приема се и идеята за увеличаване на концесионното възнаграждение.

Няма да има прекратяване на договора, както настояват еколозите, посочи още министърът.