Отстъплението на Борисов за извънредното положение е от страх да не породи обществено настроение срещу себе си. Това е мнението на лидера на БСП Корнелия Нинова. Предполагам, както и досега, когато Борисов види обществено настроение срещу себе си, винаги отстъпва. Няма да провежда политика докрай, ако види, че ще загуби лично от това." Така Нинова си обяснява заявеното желание на премиера вчера.

Според Нинова административният хаос, който се е създал при въвеждането на противоепидемичните мерки е пробудил в гражданите недоверие. "С маски, без маски, ще има, няма да има тестове, големи глоби, малки глоби", даде пример лидерът на БСП.

Недоволни обаче най-вече са фирмите, които са на прага на фалита и говорят за протести. Нинова разкритикува отново мерките, които държавата предприема в помощ на бизнеса.

Лидерът на БСП коментира и искането на левицата премиерът да бъде изслушан в Народното събрание, след като при първия опит това не се случи. Тогава депутатите от ГЕРБ отказаха да се регистрират и не се събра кворум, за да започне заседанието.

БСП продължава да има очакване премиерът да се отчете. Припомняме, че такова заседание е свикано за предстоящия вторник. Според Нинова Борисов години наред гази законите и не се съобразява с тях, а законът е за всички, без значение от позицията, която заемаш. Борисов не уважава институциите от години наред и поведението му от миналата седмица е само доказателство за това.

Но, и в законите, и в Конституцията на България пише, че премиерът се отчита пред парламента. Там се осъществява контрол, а не на пресконференции. Очакваме във вторник да дойде и да се отчете пред народа, не просто пред опозицията", посочи Корнелия Нинова.