За трети път Бойко Борисов стана политик на годината в класацията на Дарик радио.

Лидерът на ГЕРБ печели с 3332 гласа, след него е нововъведеното тази година предложение "няма такъв" с 2355, трети е премиерът Станишев с 869 гласа.

Партията ГЕРБ не е влияла по никакъв начин на протеста на зърнопроизводителите, коментира столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на участието си в предаването „Годината" на Дарик радио.

„Протестите на територията на Столична община са на "уведомителен режим" и аз не мога да забраня митинга на зърнопроизводителите, на студентите или на когото и да било", заяви градоначалникът.

По-рано днес премиерът Станишев обвини ГЕРБ, че подстрекават протестните действия на фермерите и на полицаите. 

Премиерът три дни преди това е получил тяхното писмо и исканията им и след като вчера са преведени 275 млн. лв. - това означава, че управляващите са имали готовност да приемат всичките им искания", коментира в отговор кметът на София.

Според него премиерът Станишев умишлено е държал тракторите до 6 часа вечерта преди два дни, за да създаде хаос в трафика вчера.
По думите на Борисов писмото на вътрешния министър до него по повод протеста на земеделците, e за „заяждане" и не отговаря на ранга на премиера и вътрешния министър.

Столичният кмет поясни, че имал предварителна уговорка с Асоциацията на зърнопроизводителите да бъдат вкарани земеделските машини през нощта на 18 срещу 19 декември, за да не се затруднява движението в София, и че по заповед на министър Михаил Миков полицията ги е спряла, за да ги допусне едва сутринта в София, когато трафикът е натоварен.
(Вж отговора на МВР)

Във връзка със ситуацията в община „Студентска", Борисов заяви, че трябва да се направят проверки и да се възстанови справедливостта в градчето.
Той припомни, че заради ситуацията около дискотека „Амнезия" е освободен от длъжност главният архитект на района.

Борисов добави, че всички дискотеки, намиращи се на територията на ВУЗ-ове, се стопанисват от бивши студентски активисти и са подчинени на Министерството на образованието.

Столичният кмет заяви, че питейните заведения са на „уведомителен", а не на „забранителен" режим при него, което е още една слабост в нормативните актове.

На въпрос, дали ГЕРБ ще оглави бъдещи протести срещу правителството, Борисов отговори, че досега такова нещо не е правено.

„Ние сме политическа партия на работещи хора, на такива браншови организации, които искат в държавата да има спокойствие, защото те са инвестирали много пари в бизнеса си", поясни кметът на София.

Като пример той даде вчерашния протест на зърнопроизводителите и поясни, че изцяло е бил манипулиран от премиера и министъра на вътрешните работи.

По отношение на бъдещи коалиционни разговори Борисов заяви: „ Хората ще бъдат съюзник на ГЕРБ. Няма по какъв принцип да се създаде съюз между ГЕРБ и „Атака".

Като своя грешка през 2008 година, Бойко Борисов определи изказването си за възродителния процес, като поясни, че от това не бива да се правят прибързани изводи, т.е. това не  е подаване на „политическа ръка" към ДПС.