Защо се налага емитирането на нов дълг (от 7,3 млрд. лева за 2022 г. - бел.ред.), когато новата власт заявяваше, че от бюджета при управлението на ГЕРБ изчезвали по 8 млрд. годишно. Такъв косвен въпрос отправи към управляващите бившият премиер Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията си в събота.

Борисов по традиция на подобен род брифинги се позова на изказвания на новите властимащи в медиите и по-конкретно на интервю на Петков от октомври, в което казва, че изчезват по 8 милиарда годишно. Вчера пък пред Нова казал, че тази сума била 4 милиарда.

"Абе, сине майчин. За два месеца 4 милиарда ви изчезнаха от сметките? Вие откраднахте 4 милиарда ли, това ли искате да ни кажете", реторично попита той.

И добави - сумата от 8 милиарда също била лъжа. "Няма един лев събрани допълнителни приходи с изключение на инфлацията. Ако са се крали 8 милиарда, а дефицитът ти е 4,5 млрд., вкарай ги в бюджета и до септември-октомври всичко ще е на нула. Защо взимаш нови дългове? Защо тихомълком взимахте по половин милиард всяка седмица?".

Проектобюджет 2022: С 4,3 млрд. повече дълг, 4,8% ръст на икономиката и спад на безработицата

Проектобюджет 2022: С 4,3 млрд. повече дълг, 4,8% ръст на икономиката и спад на безработицата

А в дългосрочен план - през следващите 2023 и 2024 се предвижда в ръста на икономиката да има известно забавяне

Експремиерът прогнозира и изключително минорен сценарий за в бъдеще, изпълнен с лишения и "постни пици". "Понеже с изключение на Кирил... просто Киро, са млади хора, трудно се ориентират в обстановката. Аз съм длъжен да предупредя българите. Като опозиция само тези възможности имам. Като се усетите за какво става въпрос след тези възторжени тържества, ще разберете, че сте отишли на 50 милиарда дълг и всеки следващ ще ви стиска с колана и ще ви предлага постни пици, докато не си оправим дефицита на Маастрихтските критерии (критериите за влизане в еврозоната от 3% максимален дефицит - бел.ред.). Ще платим горчиво за това, което сториха."

Именно поради повишаващата се инфлация влизането на страната ни в Еврозоната вече било мираж, смята Борисов. "С този ръст на заемите, само лихвите ще ви бъдат над 1 милиард, скъпи мои сънародници."

"Схемата е ясна - дългове, раздаване на калпак, докато издържим. Пък после да се оправят следващите", съзря замисъл във фискалната политика на кабинета лидерът на ГЕРБ.

Дефицитът за 2022 г. - с 2 млрд. лева повече от този през 2021 г.

Дефицитът за 2022 г. - с 2 млрд. лева повече от този през 2021 г.

Бюджет 2022 - големи амбиции и големи неизвестни

С по-голяма конкретика думите му подкрепи бившият финансов министър Кирил Ананиев, по чиито думи по подобен начин - чак месеци след началото на новата година, бюджет не бил правен от кризисната 1997 г. "Инфлацията от 4,1%, която прогнозират, не е истинската цифра - тя ще стигне 6%", смята финансовото острие на ГЕРБ.

Борисов за пореден път разкритикува и политиката на новата власт по отношение на Северна Македония, както и тази по управлението на енергийната криза. И е категоричен - имало ясни и конкретни решения, които да парират галопиращите нагоре цени на тока.

Какви са те обаче, попитан от News.bg, той не уточни. "Няма по-лошо от непоискан съвет. 12 години имахме между 70-80 лева цена на мегават. Ако толкова им е интересно как става - знаят къде да ме намерят."

АМ „Хемус“ се строи по старите договори на ГЕРБ въпреки заканите, установил Дончев

АМ „Хемус“ се строи по старите договори на ГЕРБ въпреки заканите, установил Дончев

Има реална опасност България да не получи нито цент по плана по подобие на изминалата 2021 г

Борисов се въздържа и от коментар на речта на президента Румен Радев при встъпването му в длъжност днес, при която косвено бяха отправени отново критики към предишната власт. "Няма да коментирам, защото това е чакано, за да пуснат по новините този коментар, а не темата, по която говорим. Затова днес няма да ви отговоря", парира въпроса ни председателят на ГЕРБ. Но все пак добави: "Самият Радев казва, че корупцията води до спад на чуждестранните инвеститори. На неговия празник днес те спаднаха с още 50%. Но това няма да го видите във възторжените репортажи."

"Българският народ има голяма сетивност. Аз вярвам в него, обичам си го, част съм от него и понасям страданията от промяната заедно с него - гориво, газ, парно, храни - няма нещо, което да не е драстично поскъпнало", обобщи към края на пресконференция текущото си душевно състояние Бойко Борисов.

Инфлационните процеси твърдо ни отдалечават от Еврозоната

Инфлационните процеси твърдо ни отдалечават от Еврозоната

Влизаме в новата година с ново правителство, сериозни инфлационни процеси, поскъпване на електроенергията и без бюджет, който тепърва ще се изготвя. С депутата от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов репортерът на news.bg Диляна Панайотова разговаря за този фон на потвърдената за България цел – влизането ни в Еврозоната.