Процедурата по избор на нов главен съдебен инспектор бе единодушно прекратена от 42-рото Народно събрание.

156 народни представители от всички парламентарни групи се обединиха около внесения от Мая Манолова и Четин Казак проект за решение за прекратяване на процедурата, единствен кандидат в която бе Веселина Тенева.

Припомняме, че именно Манолова и Казах издигнаха Тенева за кандидат за нов главен съдебен инспектор в края на миналата календарна година. Тя обаче остана единственият кандидат, а още миналата седмица от ГЕРБ обявиха, че се противопоставят на начина, по който е протекла кандидатурата и няма да я подкрепят.

Заради редакционна поправка по време на заседанието ще се напишат и нови правила за избор на бъдещите кандидати. "Нека ГЕРБ предложат срок", заяви от трибуната Мая Манолова поради факта, че от опозицията искат повече време, за да издигнат кандидат.

По-късно, на смехотворно заседание, правната комисия определи 2 април като крайна дата за нови номинации за поста
Още...

Междувременно лидерът на ГЕРБ предложи на Реформаторския блок издигане на обща кандидатура за главен съдебен инспектор.
"Те са 20 години във властта и може би познават и имат добра кандидатура. Бихме могли да предложим нещо заедно, ако искат разбира се", призна Борисов в кулоарите.

Правилна стъпка в тази посока според бившия премиер е служителите от съдебната система сами да си предложат кандидатури на чисти и светли магистрати.
ГЕРБ ще се съгласи да внесат подобно предложение от тяхно име, защото бившите управляващи са убедени, че съдебният инспектор трябва да е човек, който има авторитет.

Припомняме обаче, съдебният инспектор се избира с две трети мнозинство от парламента, което не може да бъде постигнато без гласовете на БСП и ДПС.

Още на 8 януари ГЕРБ внесе проект за решение за удължаване на срока за издигане на кандидати до 31 януари, но тъй като редът за гласуване на това предложение дойде едва днес, Цецка Цачева го оттегли от името на партията, тъй като така или иначе управляващите поискаха прекратяване на цялата процедура.

От ГЕРБ отново критикуваха Манолова и Казак, че са внесли кандидатурата в последния възможен момент и най-вече, че не са дали разумен срок за издигане на кандидати. Този срок е бил 9 дни, повечето от които почивни, подчерта Веселин Вучков.

Четин Казах обаче контрира, че с оглед изключително забавения избор на тази важни фигура 9 дни са били напълно достатъчни, за да се издигне кандидат.

След неговото издигане има период от 2 месеца, в които кандидатите се изправят пред редица институции за изслушвания, подчерта от своя страна Мая Манолова. Казак пък бе категоричен, че въпреки почивните дни, всеки наистина заинтересован юрист в парламента е можел да внесе кандидатура, вместо да "ваканцува".

Управляващите нарочно изчакали последния момент, за да не повлияят на другите парламентарни групи, но в крайна сметка се оказали само с 1 кандидат, което обективно довело до липса на възможност за конкуренция.

Мая Манолова съжали, че толкова сериозен юрист като Веселина Тенева е била подложена на подобна компроматна атака и изрази съмнения, че това ще затрудни сериозно избора на нов кандидат, тъй като едва ли някой би се съгласил лесно да се подложи на подобен натиск.

"Нека определим срок, който дава възможност всеки да каже своето становище и да има възможност да внесе кандидатура, като призовавам колегите от БСП и ДПС да оставим ГЕРБ да посочи този срок", заяви Манолова и призова да се спре с политическите препирни, за да се избере най-после главен съдебен инспектор.

Преди това опозицията нападна БСП и ДПС, че те са виновни за предизвикания хаос и е било редно да се извинят, вместо да се оправдават с ГЕРБ.

Последното изказване на Десислава Атанасова пък принуди Мая Манолова да заяви, че ако й отговори, разговорът ще заприлича на женска свада, което тя желае да избегне.
В крайна сметка женска свада нямаше и процедурата бе прекратена, като още днес на правна комисия народните представители ще трябват да определят нови правила за избор, след което да стартира нова процедура.