С това производство, с тези заводи, се прави брутен вътрешен продукт и ставаме по-независими от европейските фондове.
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното откриване на завод за самолетни части, инвестиция на френската група "Латекоер" край Пловдив.

Завод след завод се строи, каза Борисов и сравни инвестициите, направени в страната ни през 2008 г. - по време на правителството на Тройната коалиция и днес.
Борисов изтъкна, че трябва да се радваме на тези (сегашните - б.р.) инвестиции, а не на онези, които бяха в соларни паркове, в бума на строителството, в разпродаване на електроразпределителните дружества, в търговски вериги, където капиталът излиза обратно от България. Помните като вдигнаха цената на тока, каза Борисов.

Държавата продава дяловете си в елразпределителите

Държавата продава дяловете си в елразпределителите

В ход сливането на Агенцията за приватизация и

След това се инвестира в "Марица изток 1 и 3". Да изброявам ли още, запита реторично Борисов и допълни: "Сега виждате - вие сте в Пловдив и сигурен съм, че вече не може да се ориентирате кой завод къде е."

Голяма част от инвестициите не се водят преки, защото не идват директно от Франция, а от дружества, които са регистрирани тук, заяви Борисов пред официалните гости на откриването.

Борисов изтъкна и рекордно ниската за всички времена безработица - 5,5%. Тук проблемът е вече с работната сила, която набираме за тези нови и нови заводи. Днес вече в съвсем нова сфера като авиоиндустрията искат още работници. Върху това трябва да мислим - за пряка свързаност между индустрията и образованието, акцентира Бойко Борисов.

Премиерът посъветва журналистите да разпитат чужденците за условията на инвестициите. "Сега като си тръгна аз, вие идете при чужденците. Ако те ви кажат - тука кмета, министъра или който и да е...". Той определи критиките от опозицията като злословене. "Така, злословейки по България ще се върне като бумеранг върху тях, каза Борисов.

Пред официалните гости премиерът заяви, че сме купили сме най-добрите френски хеликоптери Пантери, Кугъри.

Борисов припомни проблема с офсета. "Така бяха подписани договорите, че 2-3 години се разправяхме докато накрая с французите седнахме, разбрахме се и с президента Макрон говорихме във Варна. Благодарение на нашата и тяхната конструктивност имаме този завод, заяви Борисов.

Радвам се, че след като България закупи най-модерните, скъпи и добри френски хеликоптери Пантери, Кугъри и какво ли не още, най-сетне по офсета сме в България и имаме завод за авиочасти. С което доказахме, че е по-добре да сме партньори както в ЕС, така и в България, да има производство и така най-добре с бизнеса се скрепява приятелството.

Заводът за авиочасти е в индустриалната зона на Пловдив, на площ от 5 декара и ще произвежда елементи за вратите на самолетите Еърбъс 320 и 330, както и друго оборудване. Очаква се да бъдат разкрити 200 работни места.

Мястото на завода е индустриална зона "Марица", срещу "Сокотаб". На събитието присъстваха френският посланик Н.Пр. Ерик Льобедел, - Генерален изпълнителен директор на "Латекоер". Заедно с тях бяха и Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров.