Премиерът Бойко Борисов представи пред министрите си новите инфраструктурни проекти, които предвижда да станат реалност. Това стана по време на редовното седмично заседание на кабинета, стана ясно от стенограмата, публикувана на страницата на МС.

"Знаете, изградихме стотици километри нови жп линии, рехабилитирани с нови контактни мрежи, които позволяват до 180-200 километра в час да се движат влаковете. Искам да видя по София - Бургас, София - Варна нови влакове. 100% екологично чисто и много по-сигурни", заяви Борисов пред министрите от третия си кабинет.

Борисов сравни строежа на метрото със строеж на АЕЦ

Борисов сравни строежа на метрото със строеж на АЕЦ

15 млн. лв. отпускат за метрото и третия метродиаметър

Премиерът информира, че в неделя е имал съвещание с ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура", на което са обмисляли оширяването на АМ "Тракия" с още една лента.

"Извадихме статистиката от камерите на АПИ - между 45 и 50 хиляди автомобила се движат по "Тракия" на денонощие. От това с години наред ужасяващо обжалване на решенията по ТОЛ системата, нямащо нищо общо с правосъдието и с нормалната бизнес практика, държавата губи, милион и половина на ден! По най-елементарните сметки, от това, че нямаме ТОЛ система, милион и половина на ден! 25 хиляди ТИР-а са минали за три дни. В момента, в който се произнесе КЗК, минута след това пристига жалба", говори Борисов, обръщайки се към вицепремиера Валери Симеонов.

Според неговите изчисления с тези пари могат да се достроят и АМ "Хемус" и Ботевград - Мездра, и тунела под Шипка без да вземат пари от бюджета.

Борисов е убеден, че ТОЛ системата ще даде възможност да поддържаме и да градим нови пътища. "Обжалване от "Суходолска" № 3, обжалване. Проверихме жалбоподателя, той мете пред "Пирогов". "Ако не можем да преодолеем точно този проблем, за да направим ТОЛ-системата, съм възложил на регионалното министерство - държавно предприятие по специалния Закон за обществените поръчки. И ще го направим", категорично се произнесе премиерът.

Той изреди, че очаква ускорено довършването на: АМ "Хемус", както и на ТОЛ-системата.
Наред с инфраструктурните проекти Борисов очаква и ускорено задействане на Агенцията за електронно управление, на реформите в правосъдието, в образованието. Като мотив към този бърз темп премиерът посочи:
"Виждате, огромни инвестиции идват в България, завод след завод се строи - квалифицираната работна ръка, експертното ниво, максимум трябва да можем да отговорим на интереса, който има към България".

Той не пропусна да спомене и повишаване на пенсиите както и разследване на фалшивите инвалидни пенсии. "Огромни пари се наливат в здравеопазването, а хората все още очакват не само качествена, но и бързата помощ, спешната помощ. Доста се направи по материалната база, в подготовката, в квалификацията, но разчитаме изключително на ръководството на Министерството на здравеопазването", каза Борисов.

За Борисов няма безработица

За Борисов няма безработица

След 1 септември санкционират родителите, които не могат да пратят децата си на училище

Като начин, по който да бъдат постигнати тези цели премиерът посочи: "Всеки ден работа! Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата. Това изпълним ли го като програма, аз мисля, че ще се случат доста по-добри неща".

В изказването си премиерът Борисов говори и за българското европредседателство, за Пловдив - столица на културата, за младежка столица - Варна, за ТОЛ системата, за строителството на АМ "Хемус", за реколтата, за Агенцията за лекарствата, за реформата в администрацията, за назначаването на нови полицаи.

По време на заседанието стана ясно, че в изпълнение на подписаното Коалиционно споразумение между Политическа партия "ГЕРБ" и "Обединени патриоти" - НФСБ, "Атака" и ВМРО, е изготвен проект на Програма за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 година. Вицепремиерът Валери Симеонов показа задоволство от подготвения документ.

"Програмата е добра, доста детайлна, стегната. Сега вече нашите опоненти трудно ще могат да предявяват претенции. Но все пак, искам да обърна внимание, че тази програма е коалиционна, че носим отговорност съвместна и апелирам за мобилизация за изпълнението на тази програма", каза Симеонов и обясни, че част от заложените приоритети вече били направени.