Безработица реално няма, безработица има за тези, които не искат да работят. Проблемът ни е много бързо през техникумите, през дуалното обучение, да повишаваме квалификацията. Немците сами си обучават персонала, за да получат по-добри резултати. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на завод за високотехнологични автомобилни компоненти в Пазарджик.

От 1 септември сме направили всяко българско дете да е в училище, всеки, който го препятства, ще получава санкции, поясни Борисов и допълни, че в този завод се очаква да бъдат разкрити до 2700 работни места.
"След септември, след изборите в Германия, ще има по-голям интерес към България", обнадежден е премиерът. Той допълни, че преди дни е открита инвестиция в Ямбол, подготвя се и в Плевен за близо 8 хил. работни места.

Закриват училище със 100-годишна история в Асеновград

Закриват училище със 100-годишна история в Асеновград

Няма ли училище, няма ли читалище - няма селище, категорична е преподавателка

Запитан с какво Българската държава няма да прави компромис по отношение на договора с Р Македония, който се очаква да бъде подписан по-късно през деня, министър-председателят заяви, че не вижда какви компромиси от текста може да се направят. "Отиваме с ясен мандат, след като го подпишем, ще бъде ратифициран", каза Борисов.

Линията София-Скопие е приоритет за отношенията ни с Македония

Линията София-Скопие е приоритет за отношенията ни с Македония

Модернизацията на съществуващото трасе София-Гюешево е приоритет

Той не скри и променливите решения от страна на Македония. Поискаха хеликоптер за гасене на пожарите, после не го поискаха. Шефът на пожарната и Гражданска защита са в готовност, ако подадат сигнал, ще реагираме, обясни премиерът и даде пример за нашия екип огнегоборци, които помогнаха при потушаването на пожарите в Черна гора.

"Никога нямам очаквания, когато нещо свърши, тогава го коментирам", обясни Борисов за договора с Македония, който се очаква да бъде подписан след часове в Скопие. Той поясни практическите измерения на това споразумение - коридор №8, както и АМ "Хемус". На инвеститорите и в Севлиево, Габрово, Ловеч, Плевен - "Хемус" им е задължителна. По думите му железопътната връзка София-Скопие и магистралата дали на Струма ще я заустим или към София, предстои да бъде решено.

"Благодаря на канцлера Меркел, на президента Макрон, че вкараха България в Берлинския процес, въпреки че той е за Западните Балкани, не касае България", каза Борисов визирайки дипломатическата инициатива за влизане на Западните Балкани в ЕС като категорично поясни, че страната ни не е в този кръг, но е включена в процеса.

Запитан за създаването на антикорупционен орган при президента Румен Радев, премиерът не пропусна да отговори на думите на лидера на БСП Корнелия Нинова дали зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов знае, че е играл за загуба на президентските избори.

"Нинова президентски избори не е спечелила. Тя да се беше явила на президентски избори, аз знам какво правя и сме я победили категорично. Двуличие е, малко да бъдат по-скромни, те нямаха кандидат на президентски избори. Ние с тях на президентски избори не сме се сблъсквали, след тях (президентския вот - б.р.) бяха парламентарните, и резултатът е категоричен - 15 депутата повече", заяви Борисов.

Той веднага припомни информацията на Сметната палата след приключване на кандидат-прездинетския вот. "Сметната палата като чух какви нарушения намери по кандидадт-президентските избори, малко ще ме е страх да коментирам толкова смело подобен въпрос. Още повече с президента Радев се видяхме, договорихме, че дирекцията Антикорупция в ДАНС ще отиде в този голям орган, ще се избира и назначава от парламента, ще бъде равноотдалечена", допълни Борисов.

Бюджетът ни е на излишък, безработица няма, обобщи Борисов и припомни, че в мандата на БСП "събориха КТБ". Най-острият човек там бях аз, а стига двуличие, каза премиерът Борисов пред журналисти в Пазарджик.