Закриват над 100-годишно училище в Асеновград, съобщи БНТ. Общинските съветници в града решиха от септември тази година Основно училище "Райна Княгиня" да остане в историята, защото има все по-малко ученици.

През тази година едва 22 деца посещават учебното заведение. С всяка изминала есен броят им значително намалява, защото материалната база е остаряла. Класните стаи се отопляват с печка на дърва, а тоалетните са в двора.

Директорът на ОУ "Райна Княгиня" в Асеновград Иванка Стойчева обясни, че се отрази демографската криза, но проблемите са започнали на по-ранен етап. Може би доста от родителите са в чужбина, съответно и децата са с тях, каза Стойчева.

В квартал "Горни воден" живеят 67 деца. Повечето от тях учат в по-големи учебни заведения. Те са предпочитани заради по-добрата материална база и бъдеща перспектива, казват местните. А сградата на основно училище "Райна Княгиня" е в лошо състояние.

Виждате в 21 век при тези модерни училища и нови може би голяма част от родителите и това ги притеснява, макар че малкото училище си има предимство. Децата са много добре обгрижени, нивото на преподаване е добро, обясни директорът. На същото мнение са и родителите, но от догодина една от майките - Севинч Мустафова, трябва да търси друго училище за дъщеря си.

"Ще ни е трудно с пътуването. Тук сме по-спокойни. По-наблизо ни е. Ще трябва един човек да се заангажирва да я води и да я забира пак. Трудно ще ни е", обяснява майката.

Преподавателят Соня Рашева е категорична: "Няма ли училище, няма ли читалище - няма селище".

От новата учебна година децата ще бъдат записани училище "Свети Свети Кирил и Методий", което е най-близко до квартала.

Мария Вълканова - заместник-кмет на община Асеновград обяснява, че ще има организиран транспорт, училищен, както във всички училища. Този въпрос ще бъде решен. Предстои да се решава какво ще е бъдещето на сградата и на персонала.