Към момента има само един действащ документ, подписан от Николай Денков и Мария Габриел, който урегулира назначенията в регулатори и институции като "Пирогов" и до момента, в който ПП/ДБ нарочили директора на болницата Валентин Димитров заради скандала със съветника на Тодор Тагарев Мустафа Емин от преди няколко месеца.

Така обясни причината за поредния трус в "некоалицията" председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

"Вицепремиерът Габриел постави въпроса на премиера Денков, като заяви, че не е съгласна с тази смяна. А с Асен Василев и Христо Иванов се разбрахме тези решения за назначения да се взимат съвместно. Вчера от границата с Турция Асен Василев лично ми се обади, каза:

"Това са пълни глупости, така не се прави, моля те, изчакай ме до 14 часа, защото имаме да решаваме толкова важни неща като бюджет, регулатори, Шенген, Еврозона..." Мина два часа, нищо не се случи, напротив - чухме как премиерът Денков ни прати да си гледаме работата", даде подробности от кухнята бившия премиер, обвинявайки в лъжа и министър-председателя Денков и финансовия министър Валсилев.

Тук имаме проблем - Денков изненадан от агресивността на ГЕРБ

Тук имаме проблем - Денков изненадан от агресивността на ГЕРБ

Не изключва поредният рейд към дерогацията да е за да се свали цената на компанията

Обясни и казуса с отпадането на дерогацията за внос на руски нефт - и ГЕРБ, и ПП/ДБ били съгласни тя да отпадне, но вторите искали това да стане чак от 1 март. "Защото казват - тогава не ни интересува, защото премиер ще е Мария Габриел и отговорността ще носи ГЕРБ. Ако влезе от 1 януари, тогава, видите ли, могъщият Денков може да се огъне и да носи сам отговорност. Което пак е глупост, защото когато ние сме предложили това, не виждам как ще се дръпнем от януари месец".

Честно ли е това, попита реторично той с разочарован тон.

"Найо, ти като стар пиараджия знаеш - който се е захванал с "Пирогов", това правителство е паднало", обърна се Борисов към стоящия редом до журналистите пресаташе на "Промяната" Найо Тицин.

Борисов отхвърли и твърденията на премиера Николай Денков от вчерашния ден, че коалиционно споразумение между ПП/ДБ и ГЕРБ има написано, но именно ГЕРБ били причината то все още да не е факт, макар и за него да се говори от месец юни.

"Ако някой иска да има такова споразумение, то досега да го е имало. Ако трябва да им отговоря по техния начин - досега те само казват - ами ГЕРБ да го предложат. Но сега, когато ротацията дойде на практика, те всеячески искат, поставени в същите условия както ние сега - например да научат, че премиерът Габриел уволнила шефа на "Пирогов"... Е, ще им е хубаво ли? И сега приритват да има такова споразумение...", продължи с неласкавите думи към "некоалиционните" си партньори той в отговор на въпрос на News.bg.

А дали ГЕРБ ще изпълнят заканата си, отправена във вторник от Десислава Атанасова, че няма да гласуват нито едно предложение на Министерски съвет, докато няма разписан механизъм за назначенията?

"Това не е нито бойкот, нито на инат. До този момент решенията на МС са меко казано слаби. И затова се налагаше в парламента да коригираме, да поемаме отговорността на МС за зърнопроизводителите, помните, за енергетиката, за Украйна. И ги приехме солидарно. И така солидарно трябва да приемем и дерогацията. Така че просто ще послушаме акад. Денков, аз съм все пак само един доктор на науките, и ще бъдем много работливи в парламента. И понеже към бюджета има много забележки от всички, ще бъдем много работливи", закани се председателят на ГЕРБ.

Всеки ден Борисов имал срещи с лидерите на ПП/ДБ, но после те вкупом по цял ден били в кабинета на Делян Пеевски от ДПС, възмути се от обвиненията на "добрите сили", че ГЕРБ и ДПС били фактически едно цяло.

"Кирил Петков, Делян Пеевски, Христо Иванов, Атанасов, Данчо Цонев. Аз имам практика след като свърша работата в парламента, да си отида в централата и да си гледам кметовете. След това те по цял ден са в стаята на Делян Пеевски. По цял ден в неговия кабинет. И това лицемерие, тези опорки по медиите..."

Попитан от News.bg дали все още смята, че "7-8" министри не си вършат работата и колко би сменил при ротацията, Борисов смекчи тона си спрямо "некоалиционните" си партньори.

"Това, което правим, е нещо уникално, единствено в света. Ако бях политически анализатор, винаги щях да почвам с това, че иновацията в България да има "некоалиция", плаващи мнозинства между партии, които дори враждуват, е висша политическа способност. В момента на фона на всичко това ние демонстрираме висша политическа способност да управляваме", влезе в политологически анализ експремиерът, но се оплака - и той, както Христо Иванов например получавали гневни СМС-и от партийни симпатизанти, но разбирали, че алтернатива на сглобката нямало.

Нов трус в "некоалицията" - този път заради "Пирогов"

Нов трус в "некоалицията" - този път заради "Пирогов"

ГЕРБ няма да гласуват нито един законопроект на МС, докато не заработи механизъм за общо вземане на решения в сглобката