Министър-председателят Николай Денков е изненадан от "агресивната реакция на ГЕРБ по отношение на исканата оставка на шефа на болница "Пирогов", довела до поредния трус в управленската сглобка.

"Министърът на здравеопазването ме информира още миналата седмица за одитния доклад (довел до уволнението на шефа на "Пирогов", което бе причина за новия и пореден трус в т.нар. "некоалиция" - бел.ред") и бе много ясен, че има притеснителни твърдения. И оттам насетне бе въпрос на време да се вземат съответните действия. Мога да кажа, че съм изненадан от тази агресивна реакция", заяви премиерът пред чакащите го журналисти, след като взе участие в събитие на Българската търговско-промишлена палата.

Тук имаме проблем, отсече Денков, според когото начинът партия да се противопостави на такива рокади е да се извика здравният министър в парламента, а не да се поставят ултиматуми, като се рискува приемането на Бюджет 2024.

ПП-ДБ дават крачка назад за шефа на "Пирогов"?

ПП-ДБ дават крачка назад за шефа на "Пирогов"?

Едно кадрово решение не е повод да се бламира парламента, заяви Никола Минчев

"Аз не съм му казвал да прави това (на министър Христо Хинков - бел.ред.), защото това би значило, че му въздействам на работата. Представете си, ако започна да се меся в работа на МВР, в областните им управления. Затова очаквам министърът да защити позицията си и пред народните представители, и пред обществеността", оповести намеренията си премиерът.

ПП искат механизъм за назначения от месеци и затова е недопустимо, смята той, сега някой да казва, че те (ГЕРБ, бел.ред.) искали нещо подобно.

"От юни досега ние сме единствените, които казваме, че искаме споразумение. Ако се срещнат позициите - нека, нека да има споразумение. Но някой да излиза сега и да казва, че иска такова споразумение, е малко странно", отговори на въпрос на News.bg Денков.

Коалиционно споразумение има, но ГЕРБ не подписали

Коалиционно споразумение има, но ГЕРБ не подписали

Вариант бил изпратен на ГЕРБ, но отговор нямало

Премиерът засегна и темата с искането на ГЕРБ и ДПС дерогацията за руски нефт да отпадне още от 1 януари 2024 година. По думите му държавата правила всичко възможно да няма рискове за ценовата стабилност на пазара на горива.

"Очевидно г-н Делян Добрев не го интересува това, цените са по-ниски от тези, които бяха преди няколко месеца. Ако някой в НС иска да си играе с тези рискове, е негово право, но не е добро за хората", коментира намеренията на ГЕРБ и ДПС Денков.

"Лукойл" продава активите си у нас

"Лукойл" продава активите си у нас

Съобщението на компанията не е изненадващо

Не коментира обаче в конкретика от кого идвали, според него, интересите за придобиване и спадане на цената на активите на нефтокомбината.

"Това, което ме притеснява, е, че част от тези действия са свързани с опити да се понижи цената на "Лукойл". Това не го изключвам", сподели опасенията си Николай Денков.

Пеевски с мощна подкрепа за "Пирогов", детската болница и Делян Добрев

Пеевски с мощна подкрепа за "Пирогов", детската болница и Делян Добрев

Той зове за спиране на намесата в здравния сектор и кадруване в болниците