Заявяваме своята пълна подкрепа за "Пирогов". Това се казва изявление на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, разпространено от пресцентъра на партията, след като днес стана ясно за смяната изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" Валентин Димитров с Константин Димов. Новината предизвика и остра реакция от страна на ГЕРБ.

"Призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците, заради лични свои интереси", заявява Пеевски.

От думите му става ясно също ДПС ще предложи на "партньорите в евроатлантическото мнозинство" в Народното събрание спешно да бъде прието решение, с което да се задължи Министерски съвет да пристъпи незабавно и ускорено изграждане на Националната детска болница, като реализира проекта в тази връзка съвместно с ангажираните с темата обществени организации.

Христо Хинков: Изграждането на Националната детска болница върви по план

Христо Хинков: Изграждането на Националната детска болница върви по план

Там обаче няма да има хеликоптерна площадка

След новината, че "Лукойл" започва работа по преразглеждане на стратегията си и дейността на компанията на територията на България, Пеевски посочва, че е разговарял с председателя на Комисията по енергетика и в парламента и депутат от ГЕРБ/СДС Делян Добрев и подкрепя напълно това, което смята да предложи - дерогацията за "Лукойл" за вноса на руски петрол да бъде прекратена от 1 януари 2024 г. "Очаквам той да продължи разговорите с лидерите за постигане на парламентарна евроатлантическа подкрепа", допълва Делян Пеевски.

Добрев предложи и през миналия месец дерогацията да бъде прекратена, но идеята му бе отхвърлена от депутатите.

Асен Василев: Няма риск държавата да остане без горива

Асен Василев: Няма риск държавата да остане без горива

По повод информацията, че "Лукойл" обмисля продажба на активите си в България