Изпълнителният директор на Валентин Димитров УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" Валентин Димитров е освободен от поста си. Това съобщи БиТиВи.

Неговата позиция ще бъде заета от д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ "Св. Анна" в София. Той е бил част от екипа на Клиниката по неврохирургия към "Пирогов".

По първоначална информация причината за освобождаването на Валентин Димитров е одита на болницата, при който бяха установени финансови нарушения.

Димитров от своя страна отрече твърденията на министъра на здравеопазването Христо Хинков да отговарят на истината. По думите му УМБАЛСП "Н. И. Пирогов". Към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия.

Шефът на "Пирогов" опровергава Хинков за финансовото състояние на болницата

Шефът на "Пирогов" опровергава Хинков за финансовото състояние на болницата

Костадин Ангелов съзира политически апетити към директорския пост в "Пирогов"

По-късно от "Пирогов" потвърдиха, че д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите. Като мотиви за освобождаването му бе изтъкнат доклада от вътрешния одит на Министерството на здравеопазването и насъбралото се обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на Клиники.

Одитния доклад е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ, с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение.

До провеждането на конкурс на директорският пост ще седне д-р Константин Димов.