Премиерът Бойко Борисов създава експертен Медицински съвет за борбата срещу COVID-19, който ще бъде подчинен на правителството и ще бъде в помощ на Националния оперативен щаб. Медицинският тръст ще се изявява два пъти седмично и ще отговаря на конкретни журналистически въпроси.

Предложението е обсъдено с експерта по белодробни болести и консултант в столичната Университетска болница "Света Анна" проф. Коста Костов в Министерски съвет на среща с премиера Борисов и вицепремиера Томислав Дончев.

"Аз съм оптимист и съм сигурен, че ще се справим, защото взехте мерки и много добро решение", заяви проф. Коста Костов и няколко пъти повтори, че напълно одобряват и подкрепят взетите досега мерки. "Колкото по-ограничителни са мерките, толкова по-добре. Това е правилният ход и е направен навреме. Ще следим цялата информация, но тук идеята е по-скоро да черпим добрите практики от всеки експертен лекар", заяви проф. Коста Костов.

Щабът е подчинен на правителството, медицинският съвет също ще е подчинен на правителството. Между двете трябва да има диалог, обясни Борисов. Целта е повече мозъци, повече лекари и професори, повече съвети и знания... искаме да надградим мерките с наука", отсече премиера.

"Мерките, които са взети са правилни, но трябва да мислим 2-3-4 седмици напред", допълни вицепремиерът Томислав Дончев.

Костов предлага да се създаде и платформа за лекари, където да могат да обсъждат непрекъснато чисто професионални неща. Борисов се съгласи това да бъде направено, тъй като "те и лекарите са като адвокатите" и спорят непрекъснато.