7 магистрали направихме. Една нямаше завършена, сега са 7. На АМ "Струма" се вижда краят на строежа, АМ "Хемус" се строи също. Сега ЕС отпусна още 200 млн. за Северозапада.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителните дейности на пътя Видин - Ботевград. Заедно със заместник-министър Николай Нанков той обходи отсечката от Макреш до крайдунавския град.

Премиерът подчерта, че пътят Ботевград - Мездра трябва да е готов преди зимата.

Процесът е необратим, финансирането е осигурено. Работи се на огромен фронт особено при Мездра. Много се строи. Изкопали са скалите от двете страни. Ботевград - Мездра беше най-тежкия участък. Преди зимата трябва да е готов пътят Ботевград - Мездра, заяви Борисов. 

Премиерът отбеляза, че пътните строежи в страната са изключително трудни и сложни, тъй като се налага да се строят много тунели и мостове заради разнообразния релеф. Но благодарение на новите пътища се откриват и нови заводи, подчерта Борисов.

Снимка 494358

Източник: пресцентър МС

Направлението Видин - Ботевград е приоритетен проект за правителството и се работи на огромен фронт. С изграждането на важния път транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движението и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда.

Цялостното модернизиране на направлението от "Дунав мост II" ще осигури връзка между автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма".

"Много ни е хубава държавата, но е трудна за строителство. Навсякъде са тунели, мостове, дерета, затова на всяко населено място трябва да се направи съоръжение", посочи премиерът Борисов.

"Светът е в най-тежката финансово-икономическа криза, която може да си представим", добави министър-председателят и акцентира върху значението на мерките за справяне с последиците от пандемията, причинена от COVID-19. Затова е важно и че правителството работи усилено както по инфраструктурата, така и активно подпомага бизнеса.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков информира, че в момента се изграждат 62,3 км от пътя Видин-Ботевград. За да върви по-бързо строителството на пътя между Мездра и Ботевград, то е разделено на два лота. Само преди две седмици правителството отпусна 379 млн. лева за модернизацията на 69 км от пътя Видин - Ботевград - между пътния възел "Макреш" и обходния път на Монтана.