Премиерът Бойко Борисов инспектира ремонта на път в Родопите, като не пропусна да се похвали с повишението на кредитния рейтинг на България от Moody's. Премиерът коментираше изказвания на опозиция и протестиращите, докато четеше доклада на агенцията заедно с финансовия министър.

"България пак е по-добра. С какво да угодим на нашата опозиция? Не мога да разбера", отбеляза Борисов.

Moody"s повиши кредитния рейтинг на България на Baa1

Moody"s повиши кредитния рейтинг на България на Baa1

Оценка от международна агенция

Междувременно написа в профила си във "Фейсбук" следното: "Повишеният кредитен рейтинг на България е нашият отговор на критиките. Moody"s е изключително авторитетна международна рейтингова агенция. Нима грешат в оценката си, че имаме сериозен напредък по присъединяването към Еврозоната, че сме извършили успешни реформи, че имаме солидна парична и макроикономическа политика? Явно нито сме фалирали държавата, нито сме съсипали икономическата политика. Даже напротив. Поредната положителна оценка на международните експерти оборва тезите на нашите опоненти!"

В друга Фейсбук публикация премиерът коментира, че стабилната перспектива на България в доклада отразявала очакването на Moody's, че показателите за фискалната сила на страната ни ще останат устойчиви при неблагоприятен сценарий над средното за останалите държави в тази кредитна категория (Baa1). Според международната агенция България ще запази поддържаната повече от 20 години благоразумна фискална политика с балансиран бюджет на държавното управление.

"Всичко това не го казва правителството, а световните експерти от Moody's. Тази оценка е голям удар по нашите опоненти. На тях им оставям компроматите и злобата. Ние имаме много работа. Стартира бюджетната процедура. Освен мерките за подкрепа на заетостта като 60/40, детските надбавки и увеличените пенсии, в нашия проект акцент ще бъдат и малките населени места", подчерта премиерът.

Иначе по повод ремонта на пътя в Родопите той каза, че жителите на Пловдивска и Смолянска област от десетилетия чакали да се направи пътят от с. Белица (община Лъки) до с. Загражден (община Баните). Новата отсечка щяла да спестява часове на шофьорите и по 40 км в посока при пътуване от Пловдив до Баните.

"Пътят никога не е бил асфалтиран, но ако е било лесно - тези преди нас да са го направили. В момента се разчистват скали и се прави уширение на пътя. Като всяка планинска отсечка и тази ще бъде обезопасена с мантинели", заяви Борисов.