Конституционните промени, които предлага Христо Иванов, са прекалено минималистични и няма да прочистят съдебната система. Това съмнение изрази в ефира на bTV лидерът на Движение 21 Татяна Дончева.

Тя застана зад идеята за сериозна нужда от радикална съдебна реформа, ако трябва и с цената на промени в Конституцията. Според Дончева ситуацита у нас днес е различна от онази през 90-те, когато са писани конституционните текстове, което и налага тяхната корекция.

Нашите симпатии са на страната на министър Иванов, но не сме безкритични, изтъкна партийният лидер. Тя заподозря, че премиерът не дава карт бланш на Иванов да прави промени в прокуратурата и предположи, че това е продукт на сделка с ДПС депутата Делян Пеевски и обвинител №1 Сотир Цацаров.

За Дончева тази сделка е с по-продължителен период от време и обхваща и президентските избори - Борисов се надявал от ДПС да получи подкрепа за кандидатурата си за „Дондуков" №2.

По думите на Дончева дори и лидерът на ГЕРБ да не стане държавен глава, то той ще се нуждае от задкулисната подкрепа на ДПС, защото не можел да разчита да си довърши мандата с фрагментираните от различни интереси партии в Реформаторския блок, „без да му извиват ръцете за глупости".

В системата има кадрови назначения от много отдавна, от политически групи, от олигархични личности, от масонски ложи. Злите сили отдавна кадруват в системата, определят състава на Висшия съдебен съвет, обяви Дончева.

Лидерката на Движение 21 изтъкна, че професионалната и парламентарната квота от ВСС почти нямат разлика. Като пример за олигархично подкрепена кариера тя даде тази на тъста на Пеевски - Васил Петров, който „от обикновен благоевградски адвокат се оказа ключова фигура във ВСС и после в Инспектората".

Дончева потвърди становището на правосъдния министър, че ВСС е орган за трансмисия на влияние върху дела. Според нея прокуратурата трябва бързо да бъде извадена от съдебната власт, за да се прочистят от там лицата, които са спуснати назначения.

Темата за КТБ също не остана без коментар, като по този казус Дончева е убедена, че прокуратурата е изиграла активна политическа роля в срутването на банката. За нея наказателните дела около КТБ имат същата роля.

Тя изрази опасенията си, че, освен назаканите у нас по казуса, ще има и наказателни постановления от международни съдилища заради жалбите на пострадалите, чиито влогове не са били възстановени.