"В своята първоначална фаза конфликтът в България имаше геополитически измерения. След идването на Кристалина Георгиева в България и след посещението на американския посланик в Министерския съвет се получи процес на деполитизация. Битката си стана българко-българска. Това е причината големите западни лидери да мълчат, защото по времето на Орешарски посланици се разхождаха сред митингуващите и даваха много ясен знак, че държавата е ангажирана. Евродепутатите и журналистите не могат да ангажират държавите от ЕС. Те са се дръпнали малко назад". Така коментира настоящата ситуация международният анализатор и експерт по сигурност Боян Чуков пред Bulgaria ON AIR.

От своя страна бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков заяви, че е имало много ясна позиция от европейските институции. По негови думи вчера е станала ясна позицията на Европейската комисия, на ЕП, както и позиция на Съвета на Европа, като и в трите случая те не са били ласкави към управляващите.

Той напомни, че Европейската комисия е настояла да не се използва прекомерна сила и да се спазва правото на протестиращите граждани.

Кючуков изтъкна и че Европейският парламент е формулирал информацията за изслушването на българското правителство в парламента като типичен пример на фалшива новина.

Според него Европа няма да се намеси в двустранен план.

Едва ли някоя от страните ще заема позиция, защото, за разлика от Беларус, България е страна членка на ЕС, но правителството няма подкрепа в Европа за своите действия, отбеляза той.

Брюксел смъмри властта: Всяка употреба на сила трябва да бъде пропорционална

Брюксел смъмри властта: Всяка употреба на сила трябва да бъде пропорционална

По повод вчерашната ескалация на протестите в България

Чуков пък посочи, че ЕК има критика както към нас, така и към Румъния, Словения, Италия и Малта.

По думи на Кючуков Бойко Борисов и правителството започват да се превръщат в трън в петата на ЕС, включително на Европейската народна партия.

Извън дежурното и задължително изказване на Манфред Вебер преди около месец, който подкрепи правителството на ГЕРБ, нямаме друга официална позиция на ЕНП, посочи той и добави, че и медии, и политически дейци нареждат Борисов до Орбан.