Както и се очакваше БСП депутатите Антон Кутев и Корнелия Нинова ядосаха премиера Борисов с въпросите си в началото на петъчния парламентарен контрол.

Съжалявам, че съм длъжен да участвам в този театър, заяви премиерът, убеден, че двамата депутати се заяждат с него, „защото ги дават по телевизията".

Въпросите на Кутев и Нинова бяха съответно какво е свършил министърът без портфейл Божидар Димитров и колко струва престоят му в правителството, както и колко струват пътуванията на Борисов в страната „за рязане на ленти".

Кутев обвини премиера, че не му е отговорил на въпроса, заявявайки, че функциите на министъра без портфейл се дублирали с Агенцията за българите в чужбина. Този пост според социалиста бил създаден за самочувствие на Божидар Димитров, защото бил приятел на Борисов.

Ако тази позиция в кабинета е била необходима, защо я съкратихте, след като Димитров си подаде оставка, попита Кутев.

Иначе премиерът отговори, че над 50 000 преписки на чакащи за българско гражданство оставило предишното правителство на Божидар Димитров. Над 17 000 удостоверения за български произход са издадени  от министъра без портфейл.

108 български училища зад граница са получили финансова помощ за над 2 млн. лева, поясни още Борисов. 750 000 лева са отделени пък за религиозни дейности на българите зад граница.

Корнелия Нинова от своя страна изрази учудването си защо Борисов е използвал правителствения Фалкон, за да отиде да реже лента на летище Граф Игнатиево, което е само на 110 км от столицата.

Спестете пари, призова Нинова. Тя изтъкна обаче, че е спокойна, тъй като обектите, построени от кабинета "Станишев", на които Борисов трябвало да пререже лентите, са свършили.

Явно 1 април действа много добре на колегите от ляво, отговори на тези критики премиерът Борисов. Искате ли да ви открием Водното огледало (обекта в Кърджали, бел.ред.), попита той левицата и покани депутатите от БСП на откриването на Спортната зала.

Иначе от конкретния отговор става ясно, че 79 761 км е пропътувал премиерът Бойко Борисов за миналата година и до 25 март 2011 година.

41 полета в страната осъществил авиоторяд 28 на стойност 123 000 лева. Тези пътувания са за изпълнението на служебните ми задължения, а и няма да правя компромис със сигурността си, съжалявам, каза Борисов