Премиерът Бойко Борисов отново се разсърди на журналистите, като този път повод бе въпрос за високите цени на горивата у нас и проведените протести.

Борисов първоначално отказа да отговори на този въпрос, но после все пак коментира, че страната ни не може да намали едностранно акциза върху горивата, защото неговата стойност е записана в договора ни за присъединяване към ЕС и за да се промени трябва 26 държави да са съгласни.

В някои страни дори е необходимо провеждането на референдум и сами разбирате колко време ще отнеме това", заяви премиерът. Аз не мога да влияя и на световните процеси, и на цената на петрола на световните борси, призна Борисов. Той посочи, че „там, накъдето пътува Шести американски флот, не се случва нищо хубаво", като по този начин намекна за ситуацията в Либия.

Въпреки тези обстоятелства ще изпратя писмо до Брюксел, в което да ги попитаме дали можем едностранно да намалим акциза, за да отговорим на въпросите на всички популисти", заяви Борисов.

борисовТой посочи, че сградата на Министерството на земеделието и храните е най-хубавата в цяла София и затова е редно в нея да се помещава Столична община. „Решение за това ще бъде взето от Министерски съвет", заяви премиерът, след което си тръгна от пресконференцията. Тя беше по повод стартирането на директните плащания и националните доплащания към българските земеделци.

Земеделският министър Найденов коментира високите цени на храните, като посочи, че все още не може да намери обяснение за някои стойности по родните магазини. Той коментира, че не е реално цената от 16-17 лв. за килограм кашкавал да се обяснява с високата стойност на петрола, защото продуктът е бил произведен преди два месеца, когато енергийната суровина се е продавала по-евтино.

В София увеличаването на цените може да стане значително по-трудно, отколкото в малките населени места, защото конкуренцията на големите търговски вериги в столицата е много по-голяма.Те взаимно се дебнат като котка и мишка и трудно някой може да си позволи да вдига спекулативно цените", каза Найденов.

Той посочи, че ще тръгне на обиколка из селските общини, за да види какви са цените на хранителните продукти там и дали няма значителни завишения заради значително по-малката конкуренция.

Министърът на земеделието заяви по темата на брифинга, че парите за плащания към земеделците се отпускат по-рано от предвидения краен срок, който е 30 юни, с цел да може родните земеделци по-бързо да се възползват от сумите, които са за 2010г. Общият размер, който ще бъде достъпен, е 1 018 000 000 лв., като вече 80 млн. лева от тези пари са били преведени за животновъдите.

Найденов коментира, че за първи път у нас се дава възможност земеделците, които имат задължения към НАП, да получат парите си от ЕС, с тях да платят дълговете си и след това да получат и националните доплащания. Това разделение, което се направи, за да може земеделските производители с дългове към НАП да се възползват от парите, костваше много усилия на администрацията.

„Вместо парите да се дават заедно, сега беше въведено това разделение, с което искаме да дадем възможност и на тези, които са финансово затруднени, да изчистят задълженията си и да се възползват от сумите, предвидени за българското земеделие", коментира Найденов.

Към февруари 2011 г. ДФ “Земеделие” е извършил плащания на обща стойност 1,226 млрд. лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Индикативният график за прием на проекти по ПРСР през тази година предвижда поетапно отваряне на всички мерки с различна продължителност през годината. Това става ясно от разпространен информационен бюлетин  на Министерството на земеделието и храните.

Приемът стартира от 14 март с приоритетно отваряне на гарантираните бюджети по Мярка 121 “Модернизиране на земеделските стопанства”.

По компесаторните мерки от ОС-2 на Програмата – 211, 212, 213 и 214, приемът на документите се осъществява в рамките на кампанията за подаване на заявления за директните плащания на площ – от 1 март до 15 май.

Относно даването на сградата на Земеделското министерство на общината, министърът коментира, че поддръжката на сградата струва скъпо и една местна власт може много по-лесно да си я позволи. Той отказа да прогнозира в какви срокове може да стане размяната на сградите и подчиненото му ведомство да се окаже на „Московска" 33.