Надяваме се в крайна сметка реакторите да бъдат пуснати.

Това обяви столичният кмет Бойко Борисов след приключване на срещата с енергетиците от АЕЦ „Козлодуй".
Борисов уточни, че на днешната среща са се разбрали Кръглата маса, имаща за цел да инициира нов дебат за продължаване живота на 3-и и 4-и блок на АЕЦ, да се състои на първи февруари.

Столичният кмет добави, че са отправени покани към Джефри ван Орден, президента Георги Първанов, енергетици и общественици - всеки, който би могъл да помогне по някакъв начин за пускането в експлоатация отново на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй".

Поканени са всички, но без енергийния министър, който с действията си съсипа централата, уточни столичният кмет.
Трябва да стане ясно, че това са сигурни реактори, ако не бяха такива, живеещите в непосредствена близост до тях, щяха отдавна да потърсят по съответния начин правата си, уточни Бойко Борисов.

Той допълни, че се търси съдействие, а не конфронтация на Европейския съюз.
Ние не заповядваме, ние ги убеждаваме и ще правим това точно толкова дълго, колкото е необходимо, уточни столичният кмет.

От своя страна главният технолог на 3-ти и 4-ти блок на атомната електроцентрала Рашо Първанов подчерта, че в крайна сметка общите действия на енергетици, общественици и политици трябва да повлияят на управляващите, да провокират тяхната политическа воля те да изразят ясно и категорично становището, че двата блока трябва да бъдат запазени, защото са нужни на българската икономика.

Ако това управляващите го направят, Европа ще приеме нашите доводи и ще ни направи най-големия подарък - възстановяването на експлоатацията на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй, добави Рашо Първанов.
Той уточни, че на Кръглата маса няма да се говори за политика, а ще се очакват експерти от Европейския съюз и от Атомната централа „Козлодуй", както и кметове от балканските страни, засегнати от кризата.

Рашо Първанов припомни, че България е основният износител на електрическа енергия, добивана от АЕЦ Козлодуй, за съседните балкански страни.

В заключение главният технолог на вече спрените блокове на АЕЦ Козлодуй подчерта, че са правени безкрайно много проверки за състоянието и безопасността на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй, като всички тези проверки са доказали едно и също - защитата е надеждна и отговаря на съвременните изисквания.