Дебатът по време на заседанието на кабинета около одобряването на държавен заем за НЕК за разплащането на поръчаното оборудване от „Атомстройекспорт” в размер на 1,2 млрд. лв. очаквано се смеси и със скандалното изказване на руския депутат Пьотр Толстой.

„Хич да не сме част от ЕС, ние сме си България от 1300 години и сме удържали да сме си България. И сме удържали никой да не ни купи. Да, предатели много има в историята и ние плащаме за подобно предателство. Но отново показваме, че ние изпълняваме своите законови ангажименти”, заяви премиерът Борисов.

Неочаквано сред най-активните по темата за заема и разплащането на парите бе здравният министър Москов, по чиито думи руснаците са си купили не Черноморието, а част от българските политически партии в името на търговския им интерес.

Министър Москов бе категоричен, че колкото повече се отлага решението за разплащането, толкова по-скъпо излиза на държавата и коментира, че сумата се равнява на бюджета на НЗОК за една година за здравно-осигурителни плащания.

„Можем и да честитим и на руската страна, на която изплащаме това, защото за разлика от това, което Толстой е казал онзи ден, те са си купили нещо друго, не Черноморието, купили са си част от българските политически партии в името на търговския интерес на Русия. В момента търговският интерес на Русия надделява над националния интерес на България и за това са виновни политическите партии, които са управлявали тогава”, категоричен бе Москов.

Той апелира представителите на Министерство на външните работи да потвърдят, че на фона на изявленията на руския депутат Толстой, Външно ще излезе с нота, с която се осъждат териториалните претенции към страната ни. Здравният министър сравни руския депутат с „лунатик” и настоя, че е недопустимо от името на управляващата партия на Русия да излизат подобни тези за България.