Щом се качват учителските заплати, нормално е да се качат и на свещениците, ходжите. В крайна сметка да се приравнят учителските заплати с тези на свещениците е нещо съвсем нормално.

Увеличението обяви лично премиерът Бойко Борисов, който проведе спешна среща в Светия синод по темата за Закона за вероизповеданията.

Държавата осигурява средства горен праг от 15 милиона лева за финансиране на всички духовни служители на вероизповеданията в страната, а не само за Българската православна църква (БПЦ), стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след срещата с духовници от Светия Синод.

Борисов помирява вероизповеданията

Борисов помирява вероизповеданията

Цветанов и Карадайъ декларираха съгласие

"Никой, никога не е мислил доходите на свещениците да бъдат взимани, събирани или проверявани", увери Борисов по отношение на темата за даренията. Премиерът отсече обаче, че за средствата, които се отпускат от държавата, контролът ще е пълен.

Освен това от думите на Борисов се разбра, че следобед в обсъжданията на Закона за вероизповеданията в парламентарна комисия ще вземат участие пет митрополита. Консенсуса на този етап е поправките да бъдат приети на второ четене, като един приемлив закон.

Премиерът посочи, че от 90-та година се мъчи, за да направи така, че държавата да поеме грижата по вероизповеданията.

Западно и средно европейският митрополит Антоний обясни, че срещата с премиера е преминала в добър тон по спорните въпроси по Закона за вероизповеданията. Винаги има някакви пропуски и недоглеждания, намерихме консенсус за разрешаване на проблема, поясни митрополит Антоний.

Митрополитът поясни, че ще бъде изготвена експертна група, която да постигне един Закон за вероизповеданията в услуга на всичко вероизповедания. "Не трябва да бъде в ущърб на вероизповеданията, защото все пак има религиозна свобода", изтъкна той и добави, че всичко ще се регулира в рамките на комисията, която ще работи по този въпрос.